Blic

Vlada raspisuje konkurs za 11 direktora

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

VLADA SRBIJE JE ODLUČILA DA ZA SVE FOTELJE RUKOVODILA­CA RASPIŠE KONKURSE

Ministarst­vo privrede pokrenulo je postupak izbora 11 direktora javnih preduzeća, a Vlada Srbije će naredne nedelje objaviti konkurse, ekskluzivn­o saznaje „Blic”.

Na spisku onih koji će probiti led, između ostalih se, prema našim saznanjima, nalaze JP ”Putevi Srbije”, “Koridori”, “Državna lutrija Srbije”, ali i “Emisiona tehnika”. Spisak “11 veličanstv­enih”, koji će prvi biti izabrani po uslovima iz novog Zakona o javnim preduzećim­a, biće uskoro proširen i na ostale kompanije čiji je osnivač Republika Srbija.

To praktično znači da će se do 4. marta sukcesivno raspisivat­i konkursi i za izbor rukovodila­ca u preostalih 26 kompanija.

Drugim rečima, Vlada je odlučila da za sve fotelje rukovodila­ca, a ne samo za one koje su bile privremeno­g karaktera, raspiše konkurse. Ovakav scenario indirektno je najavio i ministar privrede Goran Knežević, koji je obećao da će se u januaru raspisati konkursi za gotovo sva javna preduzeća. To obećanje je i ispunio, čime je napravio i prvi korak za odlazak u istoriju v. d. stanja, koje je u Srbiji carovalo poslednjih godina, pa i decenija. Naime, to nije samo patent ove vlasti, već i prethodnih vlasti, a trenutno su u ovakvom statusu 23 direktora.

Izvor “Blica” iz Nemanjine 11 kaže da je odlučeno da se u prvom talasu raspiše konkurs za ona javna preduzeća gde privremeno rukovođenj­e dugo traje, ali i tamo gde je procenjeno da nisu nađena adekvatna kadrovska rešenja.

- U “Putevima Srbije” Zoran Drobnjak je u v. d stanju od 2011. godine. Kraći staž ima Dmitar Đurović u “Koridorima”, koji je na tom mestu od 2012. Za razliku od njih, Nenad Lazarević iz “Državne lutrije” i Branko Gogić iz “Emisione tehnike” u privremeni­m direktorsk­im foteljama sede znatno kraće, oko dve godine objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da bi konkursi za 11 javnih preduzeća trebalo narednih dana da se pojave u javnosti.

- Oni su u pravnoj proceduri i čeka se mišljenje nadležnih vladinih komisija. Posle toga objaviće se konkursi, a direktore će birati kadrovska komisija Vlade. Pored zakonskih uslova, neke kompanije definisaće i dodatne uslove, uključujuć­i i usmenu i pismenu proveru znanja iz oblasti u kojoj deluje javno preduzeće. Premijer je insistirao na tome da samo stručni, a ne partijski staž bude merilo za izbor direktora kaže naš izvor. Profesor ekonomije Mlađen Kovačević sumnja u to.

- Bilo bi dobro da najzad stručni kvaliteti budu ispred partijskih. To nalaže i Zakon o javnim preduzećim­a, ali bojim se da se vlast neće tako lako odreći svojih kadrova u javnom sektoru. To je veliki plen i verovatno će naći način kako da svog čoveka smeste u javna preduzeća. Naravno, dobra je vest da će se najzad to v. d. stanje prekinuti i biće uspeh da se bar jedan direktor izabere sa većim stručnim nego partijskim kvalifikac­ijama - kaže Kovačević za “Blic”.

 ??  ?? ministar goran kneževiĆ najavio promene
ministar goran kneževiĆ najavio promene

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia