Blic

Ministar će sam moći da smenjuje direktore

Ministar obrazovanj­a Mladen Šarčević revolucion­arno najavljuje da će po novom zakonu moći da postavlja i smenjuje direktore škola, koji se pak nadaju da će uz veće obaveze imati i veća prava.

- ekipa „blica“ ŠARČEVIĆ KAŽE DA PO NOVOM ZAKONU DIREKTOR MOŽE DA IMA NEOGRANIČE­N BROJ MANDATA

Šarčević je najavio da će novim zakonskim rešenjima koji bi uskoro trebalo da se nađu u javnoj raspravi ministar moći i da postavi i da smeni direktora škole, što do sada nije bio slučaj.

- Nama jeste cilj da se direktor ne ponaša kao da je sindikalac. Kolektiv ga podržava, a on da bi imao većinu, ponaša se sindikalno. Nema autoritet da kaže: „Gospodo, zvonilo je, svi na čas“. Kada vidite da čas ne kasni, uspela je reforma obrazovanj­a u Srbiji - tvrdi Šarčević i dodaje da direktor po novom zakonu može na toj funkciji ostati neograniče­n broj mandata, ali i biti smenjen za mesec dana, u zavisnosti od toga da li zna ili ne zna da radi.

Nenad Stefanović, direktor Osnovne škole „Car Konstantin“u Nišu, ne vidi ništa loše u toj novini.

- I do sada je Ministarst­vo prosvete imalo uticaj na imenovanje i smenjivanj­e direktora. Međutim, ministar prosvete je mogao da predloži, ali nije mogao da smeni direktora, nego je to morao da učini školski odbor. U nekim situacijam­a zbog efikasnost­i je sigurno bolje da ministar može to da učini - priča Stefanović.

I direktor najveće kragujevač­ke škole „Politehnič­ke“Siniša Kojić pozdravlja novinu „jer niko ne sme da bude zaštićen na bilo kakav način“.

- Bilo koja vrsta veštačke zaštićenos­ti nije dobra. Treba da se ocenjuje rad direktora, i da se oni smenjuju ako su im rezultati loši. Ali taj nivo odgovornos­ti treba da se sprovede na sve koji čine sistem obrazovanj­a, a ne jedino na direktore. Za svoj rad treba da odgovaraju i nastavnici i savetnici i inspektori, pa i ministri. Ako je neko dobar, treba da bude nagrađen, a ako nije, u krajnjem slučaju, smenjen - ističe Kojić.

Zlatko Grušanović, direktor osnovne škole „Vuk Karadžić“u Beogradu, naglašava da direktori trenutno moraju da budu i menadžeri i predstavni­ci sindikata i kolege.

- Osećam se kao šerif na Divljem zapadu koji umesto pištolja ima plašljivac. Po zakonu nemam nikakav izvor finansija iz kojeg bih mogao da nagradim profesore koji dobro rade, a ne mogu ni da kaznim one koji neće da rade jer je disciplins­ki postupak vrlo komplikova­n i dugotrajan objašnjava Grušanović.

S druge strane, u Forumu beogradski­h gimnazija strahuju da će novim zakonom direktori „više postati slepi poslušnici nego uspešni menadžeri“.

- Polazeći od pretpostav­ke da će aktuelni ministar prosvete raditi na unapređenj­u obrazovnog procesa, šta je garant da svaki sledeći neće zloupotreb­iti ovako široka ovlašćenja? Ministri prosvete su u prošlosti često bili potrošna roba i smenjivani su češće nego vlada - navodi Aleksandar Markov, potpredsed­nik ovog foruma, i dodaje kako je „neverovatn­o da Ministarst­vo nije uključilo i sindikate u rad na izmenama odredaba Zakona o osnovama obrazovanj­a i vaspitanja“.

Aktiv direktora osnovnih i srednjih škola u Novom Sadu razgovarać­e danas sa ministrom Šarčevićem o novom zakonu, pa zato ne žele da komentariš­u dok se ne upoznaju s novinama.

 ??  ??
 ??  ?? ministar prosvete najavio nova zakonska rešenja koja bi uskoro trebalo da se naĐu na raspravi
ministar prosvete najavio nova zakonska rešenja koja bi uskoro trebalo da se naĐu na raspravi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia