Blic

Za 100 poreznika čak 1.800 prijava

- slaĐana gavriĆ

Na konkurs Poreske uprave za 100 novih inspektora prijavilo se čak 1.808 kandidata, saznaje “Blic”.

Prema našim informacij­ama, skoro svaki kandidat konkurisao je za veći broj pozicija, što praktično znači da je interesova­nje za jedno radno mesto ogromno.

Poreska uprava je raspisala konkurs za pozicije višeg inspektora, inspektora i mlađeg inspektora, čija će prosečna mesečna primanja iznositi oko 48.000 dinara.

- Najviše inspektora biće raspoređen­o u Beogradu i Novom Sadu, a manji broj u Nišu i Kragujevcu i drugim gradovima Srbije. U zavisnosti od pozicije, njihove plate će se kretati od 38.000 do 58.000 dinara - navodi izvor “Blica”.

Prema uslovima konkursa, za sva radna mesta u Poreskoj upravi zahteva se iskustvo u struci, i to minimalno od godinu do sedam godina. Što se obrazovanj­a tiče, kandidati moraju da imaju završen Pravni ili Ekonomski fakultet.

- Najkraći staž potreban je za mesto mlađeg poreskog inspektora za analitičke poslove kancelarij­ske kontrole. Sedmogodiš­nje iskustvo očekuje se od viših inspektora. Poreskoj upravi neophodni su ljudi koji će obavljati poslove terenske i kancelarij­ske kontrole, analitičko-poreske poslove i poslove naplate poreza - objašnjava naš sagovornik.

U Poreskoj upravi su nam potvrdili da je u toku testiranje kandidata i da se na konkurs prijavilo više od 1.800 ljudi. Kako navode, prvi deo testiranja za kandidate obavljen je prošlog vikenda na Pravnom fakultetu u Beogradu. Ostali kandidati za inspektore Poreske uprave biće testirani na istom mestu ovog vikenda.

Kako su naveli, kandidati koji ispunjavaj­u uslove za rad prvo će proći pismenu proveru znanja poznavanja zakonskih propisa, a potom slede provere ostalih znanja i veština neophodnih za obavljanje funkcije inspektora.

Za sve kandidate važi pravilo da moraju da prođu proveru znanja zakonskih propisa, i to Zakona o državnoj upravi, Zakona o poreskom postupku i poreskoj administra­ciji, Zakona o porezu na dodatu vrednost, Zakona o porezima na imovinu koji reguliše porez na nasleđe i poklon i porez na prenos apsolutnih prava, Zakona o opštem upravnom postupku, Krivičnog zakonika, kao i Zakonika o krivičnom postupku.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia