Blic

Sve svoje resurse Srbija će uložiti u bolje zdravstvo

Ova godina proglašena je godinom zdravstva, a pored nabavke neophodnih aparata za lečenje pacijenata, biće izgrađeni i mnogi zdravstven­i objekti, najavio je juče premijer Aleksandar Vučić.

- ana ĐokiĆ

Za oko dva meseca biće otvoren novi klinički centar u Nišu, uskoro počinje i izgradnja novih kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. Premijer je rekao da su ovogodišnj­i planovi za zdravstvo impresivni.

- Država najveći deo budžeta odvaja za zdravstvo, oko dve milijarde evra, a ulaganja u ovu oblast u 2017. godini biće najveća u poslednjih 70 godina - rekao je Vučić.

ULAGANJE U KC

Aleksandar Vučić je najavio da će u Klinički centar Srbije (KCS), čija se rekonstruk­cija najavljuje još od 2009. godine, biti uloženo 122 miliona evra.

- Svi će biti oduševljen­i kada vide kako će taj kompleks izgledati posle obnove - istakao je premijer.

Za izgradnju koja je planirana za april i opremanje KC u Novom Sadu biće izdvojeno 47 miliona evra. U septembru počinje izgradnja KC u Kragujevcu, što će koštati 29 miliona evra, a ta ustanova će dobiti još 15 miliona za opremu. Za izgradnju i opremanje KC u Nišu uložiće se 35 miliona evra.

NABAVKA OPREME

Premijer je rekao da su prošle godine nabavljena četiri akcelerato­ra, kao i da je planirana nabavka još šest do osam, koji će biti raspoređen­i u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Kladovu. Tender za njihovu nabavku biće raspisan za dve nedelje.

- Posle nabavke gama noža, kojim je obavljeno 800 zahvata na lečenju tumora mozga, planiramo nabavku i sajber noža. Trenutno se za to mora ići u Minhen ili Atinu, jer sajber nož nigde bliže ne postoji - rekao je Vučić.

Tokom ove godine planirano je da budu otvorene tri angio-sale - u Urgentnom centru u Beogradu, KBC Bežanijska kosa i Čačku. Najavljena je i nabavka novih skenera, magnetnih rezonanci, rendgenski­h aparata i 25 vozila hitne pomoći.

RETKE BOLESTI

Vučić je najavio i da će za lečenje dece obolelih od retkih bolesti u ovoj godini biti izdvojena 1,1 milijarda dinara.

- Taj novac nije dovoljan za lečenje sve dece, ali je korak od sedam milja u odnosu na 2012. godinu kada je za te svrhe bilo izdvojeno 130 miliona dinara - istakao je on.

KLINIKA U TIRŠOVOJ

Tokom 2017. godine biće rekonstrui­sana postojeća zgrada Univerzite­tske dečje klinike u Tiršovoj, za šta će biti izdvojeno pet miliona evra. Biće izgrađena i nova Tiršova 2, na 30.000 kvadrata. U izgradnju i opremanje će biti uložena 52 miliona evra.

OBNOVA BOLNICA

Kako je najavio Vučić, u obnovu GAK “Višegradsk­a” biće uloženo 7,5 miliona evra, u pedijatrij­sku bolnicu u Zemunu 3,5 miliona evra, u Institut za kardiovask­ularne bolesti „Dedinje“17 miliona evra, u Kliniku za neurohirur­giju 12 miliona evra, a u rekonstruk­ciju i opremanje Urgentnog centra u Beogradu 3,9 miliona evra.

BEZ SMANJENJA PLATA

Predsednik Vlade je naveo i da medicinske sestre u Srbiji više neće imati umanjenu platu, kao i da će primanja biti povećana i lekarima.

- Ne možemo još da se merimo sa Zapadom, ali se nadam da će i sestre i lekari moći da vide budućnost u svojoj zemlji, da ostanu ovde - rekao je Vučić.

Kako je naveo, u prethodnom periodu zaposleno je oko 1.000 lekara i medicinski­h sestara, uz najavu da će se taj trend nastaviti.

 ??  ?? ulaganja u zdravstvo u . godini biĆe najveĆa u poslednjih godina
ulaganja u zdravstvo u . godini biĆe najveĆa u poslednjih godina

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia