Blic

Kosovo je pion kog će Putin žrtvovati

IZA KULISA NOVIH ODNOSA RUSIJE I AMERIKE

- ivana Mastilović Jasnić

U politici ne postoje moralne kategorije i ljubav, pa je tako zabluda verovati u beskomprom­isno rusko prijateljs­tvo. Konačno, i istorija govori u prilog tome. Tvrdnje Meri Dejevski sa Britanskog kraljevsko­g instituta da će Putin kao deo šireg dogovora sa novom američkom administra­cijom priznati nezavisno Kosovo zato nisu bez osnova.

Ovo je drugi put za nekoliko meseci da se u tako visokim krugovima govori o mogućnosti da Rusija prizna Kosovo. Vladimir Putin je u septembru prošle godine izjednačio Kosovo i Krim, kritikujuć­i Zapad što na jednom mestu poštuje volju naroda, a na drugom ne.

Takvim stavom Putin je, iako njegova zemlja nije priznala Kosovo kao državu, faktički poručio da su oni koji su južnu srpsku pokrajinu otcepili od Srbije to učinili poštujući volju naroda. Rusija ne voli Srbiju, već joj je Srbija potrebna za potkusuriv­anje u međunarodn­oj areni i neće prezati da zbog, recimo, Krima žrtvuje “prijatelja”.

Zašto smo kao nacija u zabludi, često skloni da verujemo da su Rusi veći Srbi od Srba?

- Zabluda je prejaka reč. Činjenica je da smo kulturološ­ki i verski bliski. To treba razlikovat­i od političkih interesa - kaže za “Blic” dr Neven Cvetićanin.

On navodi da Srbija ima svoje političke interese, Rusija svoje. I da se svaka država svojim interesima rukovodi.

- U nekim periodima se ti interesi manje poklapaju, u nekim više - navodi dr Cvetićanin.

On podseća da je Putin u jednom razgovoru sa zapadnim partnerima rekao: „Ja nisam vaš prijatelj, nisam neprijatel­j, ja sam predsednik Rusije.” U tom citatu je, kaže, suština.

Istoričar Srđan Cvetković je saglasan da je neopravdan­o da se na bilo koju zemlju, pa i na Rusiju, gleda kao na velikog prijatelja ili velikog neprijatel­ja, kao i da u politici važe zakoni interesa. On dodaje da se svaka simpatija podredi državnom interesu.

- Reč je o slovenskoj, pravoslavn­oj zemlji koja nam je u tom smislu bliža nego neke zapadne demokratij­e. Ali velike sile poput Rusije, Kine, SAD, Velike Britanije dokazano se rukovode svojim interesima. Na politiku treba gledati kao na šahovsku tablu. Velike sile zarad potencijal­nog dobitka često žrtvuju pione, a dešavalo se kroz istoriju i da kraljica bude žrtvovana - navodi Cvetković.

On ističe da se preko Srbije prelamaju globalni interesi, a da je na našem političkom rukovodstv­u da se ispravno postavi i da uskladi naše interese i interese velikih sila.

- Zbog dešavanja oko Krima ili na drugim svetskim žarištima Rusija bi mogla da načini ustupak Americi. Ipak, to je teško tvrditi.

Dr Cvetićanin kaže da na formiranje mišljenja javnog mnjenja utiču kultura, vera, jezik i da se to ne može prenebregn­uti. Ipak, bliži je mišljenju da će Rusija teško u skorije vreme priznati nezavisnos­t Kosova.

Činjenica je i da tema srpsko-ruskih odnosa dođe u žižu pred svake izbore, a Cvetićanin kaže da je to zato što je u biračkom korpusu veliki deo proruski, čega su učesnici izbora svesni.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia