Blic

Ulažite i u ljude

- NEDELJKO ČOLIĆ, urednik

Država Srbija uložiće više stotina miliona evra u izgradnju bolnica, kliničkih centara, nabavku moderne opreme za zdravstvo, najavio je premijer Aleksandar Vučić, dodajući da će to biti najveće ulaganje u naše zdravstvo u poslednjih 70 godina.

Možda su takva najava i poređenje nekima zazvučali pretencioz­no, ali nijedno ulaganje u zdravstvo nije preveliko. Pogotovo u naše, koje je godinama propadalo i došlo do toga da se na pojedine zdravstven­e preglede ili intervenci­je čeka mesecima, pa i godinama. O stanju u pojedinim oronulim zdravstven­im ustanovama izlišno je i govoriti, jer njihov izgled više liči na horor filmove nego na mesta gde oboleli treba da se leče.

Zgrade i aparati neće moći sami da leče obolele, već su za to potrebni lekari

Međutim, ulaganja u zgrade i opremu samo su jedan deo onoga što je potrebno za ozdravljen­je našeg zdravstva. Zgrade i aparati neće moći sami da leče obolele, već su za to potrebni lekari i drugi zdravstven­i radnici. Ako znamo da Srbiju svake godine napusti nekoliko stotina lekara (pesimistič­ne procene kažu i više od hiljadu), da je broj specijaliz­acija ograničen, a prosečna starost lekara specijalis­ta sve veća i sve su bliže penziji, jasno je koliko je potrebno ulaganje u ljude, uz izgradnju savremenih zgrada i kupovinu aparata.

Jasno je da se situacija ne može promeniti preko noći, ali je svaki korak unapred važan. Zbog toga bi paralelno sa ulaganjem u opremu i infrastruk­turu trebalo razmišljat­i i kako da lekari prestanu da budu potcenjena profesija, kako da dobiju veće plate, bolje uslove rada, kako da ih više ode na specijaliz­aciju i da im stručni i ljudski izazov bude rad u našoj zemlji, a ne odlazak u Norvešku ili Nemačku. Da ne bismo došli u situaciju da nove ordinacije i dalje budu pune pacijenata, a prazne lekara.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia