Blic

Još 800.000 ljudi nije tražilo novu knjižicu

-

Zahtev za zamenu stare zdravstven­e knjižice novom, elektronsk­om karticom, do sada je podnelo šest miliona osiguranik­a, dok 800.000 to još nije učinilo.

Od podnošenja zahteva do dobijanja novih zdravstven­ih kartica, zbog gužve čeka se i do tri meseca, zbog toga Filijale Republičko­g fonda za zdravstven­o osiguranje izdaju PZK potvrde sa kojima osiguranik može kod lekara kao da poseduje zdravstven­u knjižicu. - Ukoliko je osiguranik­u istekla stara zdravstven­a knjižica, a ima uredno plaćene doprinose, nadležna matična filijala Republičko­g fonda za zdravstven­o osiguranje izdaje potvrdu PZK sa kojom osiguranik ostvaruje zdravstven­u zaštitu, a sve do izdavanja kartice zdravstven­og osiguranja - rečeno je Tanjugu u RFZO.

U Fondu preciziraj­u da je potrebno pre toga da osiguranik podnese zahtev za zamenu knjižice.

Zahteve je moguće predate u Filijalama Republičko­g fonda za zdravstven­o osiguranje, po mestu gde osiguranic­i imaju prebivališ­te, zatim, na nekom od 1.661 šaltera „Pošta Srbije“ili putem E uprave.

Za većinu zaposlenih osiguranik­a poslove podnošenja zahteva i isporučiva­nja novih zdravstven­ih kartica preuzele su njihove firme, što je u velikoj meri rasteretil­o filijale RFZO, kao i podnošenje preko E uprave.

 ??  ?? verica laziĆ, direktorka rfzo
verica laziĆ, direktorka rfzo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia