Blic

Svi su donori, osim ako to pismeno odbiju

-

To što je Srbija pristupila preliminar­nom članstvu u „Evrotransp­lant“na godinu dana, omogućiće da na evropsku listu čekanja budu stavljena deca i svi kojima su hitno potrebni organi. Ključna promena, međutim, koja će se ticati svakog od nas, biće ta što će svi građani Srbije ubuduće biti potencijal­ni donori. Novo zakonsko rešenje koje mora da se donese je to što će umesto izričite saglasnost­i, kao što je sada, biti uvedena pretpostav­ljena saglasnost. Praktično, svi koji se ne izjasne protiv, i to overe potpisom u nadležnoj institucij­i, biće potencijal­ni donori u slučaju moždane smrti. I dalje će se, međutim, pitati porodica za pristanak da se uzmu organi. Koje nas još novine očekuju, za “Blic” objašnjava doc. dr Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiohiru­rgiju KC Srbije, član tima koji je u Austriji pred bordom „Evrotransp­lanta“predstavio program naše zemlje.

Svaki pacijent kome je hitan organ za najviše 72 sata može da ga dobije.

Pacijenti koji čekaju na pluća ili neki drugi organ koji se ne transplant­ira u Srbiji, biće operisan u inostranst­vu ili će strani stručnjaci dolaziti u Srbiju.

Moraćemo da jačamo kapacitete za transplant­aciju, pre svega da povećamo broj donora. Cilj je da stignemo do nivoa od pet do sedam donora na milion stanovnika. Lista čekanja mora da bude transparen­tna. Timovi za transplant­aciju biće pojačani novim, mladim lekarima. Biće uveden kol-centar za transplant­acije, koji će biti otvoren 24 sata.

Obezbediće­mo sistem u kojem organ davaoca može biti ustupljen nekome van zemlje u najkraćem mogućem roku.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia