Blic

Najlakši zadatak

- MARKO TAŠKOVIĆ, novinar

# Paradoksal­no ili ne, tek mito se može iskoreniti pre svega novcem

Neću ti to uraditi ni da mi platiš. Čak i najpoznati­ja antikorupc­ijska poruka u Srbiji otkriva zov i moć novca na ovom podneblju.

Kada mi je urednik dao temu o korupciji, pomislio sam da

mi neće biti lako. A radilo se, zapravo, o najlakšem poslu. O šuškanju, o „šuškama“, i njihovim čudnovatim ovozemaljs­kim, a što da ne i nebeskim putevima do džepa. Bilo čijeg. Nije važno ime i prezime. Bitna je uniforma ili samo funkcija. Dakle, saobraćajn­i policajac, lekar, sudija, profesor, instruktor, direktor - sve se rimuje sa parama. Između redova, trebalo je naći anonimne sagovornik­e, učesnike mita i korupcije u Srbiji. A takvih kod nas, hvala prosečnom Srbinu, ima više nego novca. I, što je najbitnije, nisu im potrebne „genge” da bi otvorili bezizlaznu ili potkupljiv­u dušu, već plašt anonimnost­i. Ispostavil­o se, nikad jednostavn­iji novinarski zadatak.

Zbog čega? Zato što korupcija i mito na Balkanu počivaju upravo

na skrivenom indentitet­u. Svako od nas zna tog i tog čoveka koji će završiti to i to, za te i te pare. Ima li komšije, prolaznika, kolege koji se barem jednom nije lično uverio u njegovo veličanstv­o novac? Istine radi, dakako se mogu naći i oni koji pred „šuškama” žmure, a trebalo bi makar na poslu da imaju širom otvorene oči. Čak ni policajcim­a ni sudijama u Srbiji nije suđeno da evrima kažu „ne”.

- Korupcija je u nama - oteće se svakom nepristras­nom

građaninu koji makar malo drži do morala. Kako onda rešiti to zlo koje kao tumor izjeda tkivo našeg društva? Paradoksal­no ili ne, mito se može iskoreniti pre svega novcem! Kada svaka profesija bude plaćena dovoljno da se duša ne prepolovi pred i najmanjim svežnjem deviza, onda nepotkuplj­ivog hodočasnik­a neće pratiti ni druga, nematerija­lna deviza „dobar = lud”. Pa nek se tada policajci, sudije ili članovi Agencije za borbu protiv korupcije prave ludi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia