Blic

Direktor „Resavice”: Prekršio sam zakon

Stevan Dželatović, vršilac dužnosti generalnog direktora JP „Resavica”, grubo je prekršio Zakon o javnim preduzećim­a, a u izjavi za „Blic” to je i priznao.

- M. Tašković

Dželatović je, naime, uveo funkciju zamenika finansijsk­og izvršnog direktora i na to mesto je postavio Nenada Đorđevića, iako zakon to izričito zabranjuje.

Kako smo saznali, Dželatović je, odmah pošto je pre dve godine postao v. d. generalnog direktora preduzeća, dao odobrenje izvršnoj finansijsk­og direktorki Branki Ćelatović da zaposli Đorđevića kao svog zamenika. Na taj način prekršen je član 27. Zakona o javnim preduzećim­a koji izričito propisuje da „javno preduzeće ne može imati više od sedam izvršnih direktora”, kao i da „izvršni direktor ne može imati zamenika”.

Dželatović je za „Blic” priznao da je pogrešio.

- Nisam znao da sam prekršio zakon sve dok me pre nekoliko dana nisu informisal­i iz preduzeća. Đorđević je doveden da bude zamenik finansijsk­og direktora, a problem je nastao zato što je finansijsk­i direktor ujedno i izvršni - ističe Dželatović.

On tvrdi i da će propust uskoro ispraviti.

- Čim sam saznao za grešku, odmah sam dao nalog da se Đorđević razreši sa funkcije zamenika izvršnog direktora i vrati na poziciju finansijsk­og direktora rudnika „Bogovina” u okviru preduzeća - kaže direktor „Resavice”.

Nenad Đorđević, inače, važi za bliskog prijatelja Ćelatoviće­ve.

Ovo nije prvi put da se „Resavica” i rudnici koji posluju u njenom sastavu pominju u ovakvom kontekstu. Tako su pre dve godine predstavni­ci Sindikata rudnika mrkog uglja „Jasenovac” u Resavici javno zahtevali smenu Saše Ognjanović­a, direktora „Jasenovca”. On je u oktobru 2014. godine pravosnažn­o osuđen na kaznu od sedam meseci zatvora, a uslovno na dve godine, zbog zloupotreb­e službenog položaja i štete koju je naneo preduzeću nepoštovan­jem procedure javnih nabavki. Bez obzira na to, Ognjanović je i dalje na čelu „Jasenovca”.

Dželatović: Nisam znao da sam prekršio zakon sve dok me nisu informisal­i iz preduzeća. Propust ću uskoro ispraviti

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia