Blic

Federer izaziva Novaka i Mareja

Ko kaže da lična karta predstavlj­a problem? Rodžer je u Melburnu proslavio „punoletstv­o” i uz ime je upisao 18 grend slem trofeja, a rivalima poručio: Uhvatite me, ako možete!”

- jelena mediĆ

Rodžer Federer je u još jednom epskom finalu pobedio Rafaela Nadala 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3 i sada je Novaku Đokoviću pobegao za još jedan korak kada su u pitanju titule sa najveća četiri turnira na svetu.

- Mislim da ni organizato­ri nisu očekivali da vide mene i Rafu u finalu. Poslednjih pola godine sam prolazio kroz težak period. Nisam bio siguran da li ću uspeti da se vratim, a o osvajanju Australija­n opena nisam ni razmišljao. Tenis je naporan sport u kojem ne postoji nerešen rezultat. Da postoji, bio bih srećan da ovaj trofej podelim sa Nadalom. Rafa, nastavi da igraš, potreban si tenisu poručio je Federer, koji će se nakon pobede u Melburnu vratiti među deset najboljih na svetu.

Osvajanjem titule u Australiji Federer je potvrdio da je najbolji teniser svih vremena. Odigrao je savršen meč u finalu i najavio je da će pokušati da osvoji i Rolan Garos, Vimbldon i US Open. A, zašto i ne bi pokušao? Federer se borio kao igrač koji je tek na početku karijere i koji želi da pokaže zube protiv najboljih.

- Odigrao sam neverovata­n turnir! Preplavlje­n sam utiscima i ne mogu da razmišljam hladnom glavom. Voleo bih da budem “starac” koji je prvi stigao do 20. gren slem trofeja. Međutim, u tenisu se nikad ne zna. Nisam više mlad da bih mogao da pretim, ali osećam da i dalje imam snage. Ovaj trofej mi je pomogao da pobegnem pratiocima - dodao je Federer, koji je postao najstariji pobednik jednog od grend slem turnira u poslednjih 45 godina. Rafa Nadal nije krio razočaranj­e, međutim, priznao je da je Rodžer bio bolji taman toliko da slavi. - Mislim da smo odigrali savršen meč. Uživao sam da budem deo njega. Borio sam se do kraja da ovaj trofej ja podignem, ali nije mi uspelo. Nije loš tanjir, ali trofej je lepši. Vratiću se i sledeće godine iskren je Nadal, koji je pet godina mlađi od Federera. Švajcarski veteran je za trijumf dobio 2,6 miliona evra, dok je Nadalu pripala upola manja svota. Takođe, Federer je prešao i granicu od 100 miliona dolara zarade u karijeri samo od tenisa. Od aktivnih tenisera, samo je još Novaku Đokoviću uspelo da zaradi više od 100 miliona dolara samo od igranja. Inače, Švajcarac je kada se računa ukupna zarada (tenis+sponzori) ubedljivo najbogatij­i sa oko 600 miliona dolara na svom kontu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia