Blic

Srbin učitelj Realove dece

Čovek koji je 11 godina radio u kraljevsko­m klubu i tri u Atletiku, drži fudbal u malom prstu. Za naš list otkriva kakvi su Murinjo i Kristijano Ronaldo van terena, odnosno kakav su uticaj na razvoj najtrofejn­ijeg evropskog tima imali Miljan Miljanić i Vu

- nebojša todoroviĆ

Nebojša Miličić možda nije previše poznat na ovim prostorima, ali je veliko ime u Španiji. Krajem 1993. otisnuo se sa porodicom u Madrid na jednomeseč­no usavršavan­je, ni ne sluteći da će ta bajka trajati više od 20 godina.

- Tokom tih 11 godina shvatio sam filozofiju Reala. Veliko je zadovoljst­vo raditi u najboljem klubu na svetu. To je ogromno i fudbalsko i životno iskustvo koje sam sticao od 2003. Radio sam u Kastilji, drugom timu Reala i u Realu C, a po podne sa omladincim­a. U Realovoj školi sam vodio program za individual­ni rad sa najboljim mladim igračima - počinje priču Miličić za “Blic”.

Imao je priliku da radi sa najvećim imenima svetskog fudbala.

- Najveći utisak na mene ostavio je Visente del Boske. Čovek je kluba, ponašanjem i načinom rada mnogo je uticao na uspehe. Uvek je korak ili dva iza igrača, ne ističe se i donosio je Realu potreban mir. Stalno je govorio da je mnogo naučio od Miljana Miljanića i Vujadina Boškova, koje izuzetno cene svi tamo i pričaju bajke o njima. Milan Janković je vrlo cenjen u Realu (igrao 1987-1988), pričaju bajke i o njemu. Bio je kao s neba da je pao, procvetali su s njim, igrao je iz prve, jednostavn­o, delio lopte. Njega su doveli nakratko i postao je veliki igrač, ali već je bio potpisan ugovor sa Berndom Šusterom i onda je morao da ode.

Miličić otkriva i kako se ponašaju najveće zvezde iza scene.

- Neki su čak i institucij­a za sebe, ali su sasvim normalni ljudi, kao vi i ja. Uvek je prijatno s njima, čak i Murinjo, koji izgleda arogantno, kao drčan trener, sasvim je kulturan čovek, prijatan, dostupan. I Kristijano Ronaldo je supernorma­lan čovek i to je strana koja se ne vidi. Vrlo je profesiona­lan, video sam kad radi individual­no, popravlja šut i nikada nije napravio neki skandal jer je posvećen fudbalu.

Naš stručnjak priča i zašto su legende Raul i Kasiljas morale da napuste Real.

- Svi se oni na kraju vrate u Real, sada se vratio Roberto Karlos, priprema se mesto za Raula. Malo smo sentimenta­lni kada je reč o kraju karijere velikih igrača, ne može veliki klub da trpi veliko ime, a on da nema taj učinak. Zidan je jedan

od retkih koji se povukao na vrhuncu iz Reala, izašao kao gospodin, a svi veliki igrači morali su da odu jer svako ima kraj. Svima njima je napravljen neki oproštaj, ne u smislu utakmica jer nema ni termina za svakog i onda bi se Real sigurno ogrešio o nekog.

Miličićev put do Reala bio je trnovit.

- Nisam igrao u Španiji, nisam bio poznat igrač i nisam ni razmišljao o Realu, otišao sam 1993. da se unapredim kao trener na mesec dana sa suprugom i ćerkom, a kako je kod nas počinjao rat, ostali smo što duže. I onda počinje borba, dve i po godine nisam imao klub, ali sam upoznao njihov fudbal. Trenerski papiri mi nisu bili dovoljni sve dok se nije promenio zakon tek 2005. Prvu šansu sam dobio u Fuenlabrad­i posle otkaza treneru i u drugoj sezoni cilj je bio opstanak, a mi smo napravili istorijski uspeh i u poslednjem kolu ispustili šansu da uđemo u Segundu. Nakon toga mi je Radomir Antić pomogao da uđem u Atletiko Madrid u kojem sam bio tri godine pomoćnik u B timu, s kojim sam takođe imao uspeha u Segundi. Trebalo je 2000. da postanem trener Hetafea, čak sam i potpisao ugovor na dve godine, ali su naprasno bili prevremeni izbori za predsednik­a, zbog čega je sve palo u vodu. Karijera ga je nakratko vratila u Srbiju, u kojoj za njega ipak nije bilo mesta. - Bio sam u Zemunu krajem 2000, ali nije situacija u našem fudbalu za mene. Dve godine sam bio bez ekipe posle toga i skaut iz Fuenlabrad­e me je preporučio Realu. Imao sam kratak izlet u Kazahstan zbog dobre finansijsk­e ponude, ali je to brzo puklo i vratio sam se u Real na još tri godine. Najviše insistiram na razvoju ličnosti igrača jer ih glava održava da uspeju. Ako nemaju jaku glavu, veliki talenti brzo nestanu iz fudbala, a onog s manje talenta održi ličnost. Ronaldo i Mesi daju 50 golova po sezoni, zato koštaju po 100 miliona evra jer imaju taj uticaj da i drugi budu bolji.

Miličić sada želi da se oproba na najvećoj sceni, ali ne preko Srbije.

- Hoću da budem u seniorskom fudbalu, 11 godina u Realu ne može da se opstane tek tako ako ne znaš. Naš fudbal je izgubio poverenje, a nema ništa gore od toga. Mogu da mi pričaju šta hoće, ja im ne verujem. Ne mogu da tolerišem neke stvari, a mogu svakog da pogledam u oči - sumirao je Nebojša Miličić.

 ??  ?? nebojša miliČiĆ je prilikom posete našoj redakciji otkrio da je najveĆi utisak na njega ostavio visente del boske
nebojša miliČiĆ je prilikom posete našoj redakciji otkrio da je najveĆi utisak na njega ostavio visente del boske
 ??  ??
 ??  ?? srpski struČnjak je godina proveo u kraljevsko­m klubu
srpski struČnjak je godina proveo u kraljevsko­m klubu
 ??  ?? miliČiĆ je ponosan na rad sa mladim igraČima reala
miliČiĆ je ponosan na rad sa mladim igraČima reala

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia