Blic

Albanci na silu hoće da se sruši zid kod mosta

Propast dijaloga Beograda i Prištine u Briselu stvorio je nove nestabilno­sti na Kosovu, zbog čega je juče tokom celog dana zasedao srpski državni i vojni vrh.

- ivana mastiloviĆ jasniĆ

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u pauzi hitno zakazanog sastanka sa predstavni­cima Srba sa Kosova da je prištinska delegacija izigrala dogovor o mostu u Mitrovici koji je postignut 8. decembra u Briselu.

- Rekli su da nisu bili ovlašćeni da potpišu taj sporazum i krenuli su u hajku i harangu kako zid mora da bude srušen, iako je to u nadležnost­i opština. Gradonačel­nik Kosovske Mitrovice Goran Rakić prihvata u dogovoru s nama i da se zid sruši samo da sačuvamo mir. Oni onda kažu da ni to nije dovoljno. Njima nije stalo da se dogovore - rekao je Vučić.

Premijer je naglasio da Albanci ne žele dijalog.

- Mi o Zajednici srpskih opština nismo mogli da pričamo, četiri godine nismo sproveli ono što je smisao sporazuma - naglasio je Vučić.

On je pozvao Srbe sa Kosova da ostanu mirni po svaku cenu, da budu dostojanst­veni i da ne napuštaju svoje domove.

- Pozivam direktno Federiku Mogerini i njen tim da reaguju na ovo kršenje dogovora - naveo je premijer Srbije.

Nekoliko stotina kosovskih Srba okupilo se juče nadomak zida kod mosta preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici. U isto vreme, Žandarmeri­ja na jugu Srbije je iz predostrož­nosti u povišenoj pripravnos­ti.

- Žandarmeri­ja je stacionira­na u Kopnenoj zoni bezbednost­i (KZB), gde je najjača baza u Bujanovcu. Sve snage koje pokrivaju KZB su u stanju pune pripravnos­ti.

- Na Kosovu od 1999. godine nema srpske vojske

i policije, nema je ni danas. Lažete i izmišljate, bavite se propagando­m, najprljavi­jom i najmonstru­oznijom. Zašto ljudima ne kažete da patrole ROSU nikada češće nisu patroliral­e srpskim selima - obratio se Vučić albankoj javnosti.

Agencija Preševa Jon prenela je reči neimenovan­og zvaničnika NATO da je situacija na severu Kosova vrlo zabrinjava­juća.

- Potporni zid uz reku Ibar u severnoj Mitrovici trebalo bi ukloniti, rekao je pomenuti zvaničnik NATO uoči današnje posete generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenber­ga Prištini. Prema njegovim rečima, Kfor će preduzimat­i sve mere koje smatra potrebnim da održi mir i bezbednost na Kosovu u svakom trenutku, u skladu sa svojim mandatom.

 ??  ??
 ??  ?? protest srba u severnoj mitrovici
protest srba u severnoj mitrovici
 ??  ??
 ??  ?? vuČiĆ dolazi na sastanak u raški
vuČiĆ dolazi na sastanak u raški

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia