Blic

Zima donela poskupljen­ja i nestašice

- bojana bogosav, slaĐana gavriĆ

Debeo mraz koji je ovog januara okovao Srbiju, pored svih nevolja, doneo je i talas poskupljen­ja i nestašica pojedinih proizvoda.

Nedostaje drva za ogrev, koja su, ako se i nađu u prodaji, znatno skuplja i lošijeg su kvaliteta. Manje je i sveže ribe, čiji ulov je u stagnaciji zbog zaleđenih reka. I sezonsko voće i povrće poskupelo je ovog januara, a kako za „Blic” kaže agrarni analitičar Vojislav Stanković, procene su da je oko 25 odsto ranog voća i povrća oštećeno.

- Rano povrće i voće stiže kod nas uglavnom sa juga - iz Makedonije, Grčke, Turske, gde je takođe bilo mrazeva. Procene su da će ti usevi ove godine kasniti, što će izazvati vrtoglavi rasta cene. Posebno su oštećeni citrusi zbog promrzavan­ja - objašnjava Stanković.

Kako Stanković objašnjava, već sada se u našim radnjama primećuje da je ponuda smanjena i redukovana.

- Cene su već skočile, posebno jabuka. Ajdared, na primer, košta i do 100 dinara, a njihova uobičajena cena u ovo doba godine je oko 60 dinara. Imamo i povećan uvoz ovog voća iz Poljske, koje se prodaje za 200 dinara po kilogramu - primećuje Stanković.

On očekuje i slabiji rod domaćeg ranog voća i povrća. Procenjuje se da će proizvodnj­a u plastenici­ma i staklenici­ma biti umanjena za četvrtinu. Ako se uzme u obzir da je Srbija u prošloj godini imala veliki izvoz voća i povrća, možemo očekivati da će ponuda biti manja, a cene paprene.

Prema prognozama evropskih stručnjaka, cena limuna, krompira, blitve, kajsija i drugih kultura mogla bi u narednom periodu da skoči od 24 do 40 odsto kako na pijacama tako i u hipermarke­tima.

Dragoljub Rajić, direktor Mreže za poslovnu saradnju, kazao je za “Blic” da su cene poljoprivr­ednih proizvoda porasle usled slabih kapaciteta za njihovu proizvodnj­u. - Mnoge zelene pijace su nedeljama bile zatvorene, jer je sveže voće i povrće mrznulo - objašnjava Rajić.

Kako kaže, problem sa cenama svežeg voća i povrća trajaće dok se zemlja ne razledi.

- Problem su biljke koje rastu u zemlji. Međutim, u kojoj meri će one poskupeti, pitanje je njihove ponude i tražnje - zaključuje Rajić.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia