Blic

I po načinu na koji puzi može se videti kako se beba razvija

- D. Ivković „

Dete kroz igru uči, ali i pokazuje svoje mogućnosti, a kako se iz toga može otkriti više o bebinom razvoju, objasnila je na predavanju u Tiršovoj čuveni neurolog prof. dr Mejna Haders-Algra.

Dr Algra, čuveni neurolog iz Holandije, pričala je pred lekarima na dečjoj klinici u Tiršovoj o otkrivanju i praćenju neurorazvo­jnih poremećaja kod dece od najmlađih dana. U razgovoru za „Blic“ona je objasnila šta je IMP metoda (Motorički profil malog deteta) i kako ona može pomoći roditeljim­a deteta sa smetnjama u razvoju da njihov život bude što kvalitetni­ji.

- IMP metoda nam pomaže da razvijemo znanje o novorođenč­adi uzrasta tri do 18 meseci, a bavi se kvalitetom ponašanja bebe. Razlikuje je od klasičnih to što se posebno obraća pažnja na to kako deca puze, stoje, sede. Prati se da bebini pokreti nisu nagli, isprekidan­i ni usporeni. Prati se i kako se dete prilagođav­a uslovima i okruženju - priča dr Algra.

Kako kaže, metod je kao igra, a dete kroz igru pokazuje šta može.

- Potrebno je strpljenje i posvećenos­t, kao i loptice, zvečke i slične igračke kojima se beba aktivira. Kroz igru ocenjujemo aktivnost deteta, na osnovu čega se formira profil koji pokazuje da li je rezultat dobar. Ako se primeti da rezultat, pogotovo u prilagodlj­ivosti, nije dobar, onda treba dati detetu nekoliko šansi, dopustiti mu da se prilagodi vašem prisustvu i zadacima - objašnjava neurolog.

U cilju edukacije roditelja, osmišljen je i specijalan COPCA program, koji je razvijen da bi se primenjiva­o na decu sa specijalni­m potrebama.

- Imamo trenere koji porodicu usmeravaju kako da podižu dete sa specijalni­m potrebama - ističe dr Algra.

Predavanje je organizova­la dečja klinika u Tiršovoj u saradnji sa Unicefom.

 ??  ?? dr algra poduČavala naše lekare o ranom razvoju dece
dr algra poduČavala naše lekare o ranom razvoju dece

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia