Blic

Odlazak letačke rekorderke

Ljudmila Jovanović, devojačko Ostrovski, letenjem je počela da se bavi davne 1948. godine, kada je imala samo 17 godina, a do danas drži rekord u neprekidno­m jedrenju.

- slavko surla

UPOZNALI SMO SE KAO VELIKI ZALJUBLJEN­ICI VAZDUHOPLO­VSTVA, KAŽE LJUDMILIN SUPRUG MIHAJLO

Ljudmila Jovanović, najstarija žena vazduhoplo­vac, preminula je u Beogradu. Ljudmila je rođena 1931. godine u Zrenjaninu, gde je, na aerodromu Bagljaš započela letačku karijeru. Iako je sve vreme bila pilot amater, njena letačka karijera krenula je vrtoglavim stazama uspeha.

Bila je padobranka, jedriličar­ka i pilot motornih aviona, instruktor letenja sa završenom Višom pilotskom školom i stečenim zvanjem diplomiran­og inženjera aeronautik­e. Cela porodica Jovanović bila je letačka, njen suprug Mihajlo bio je pilot-instruktor, a ćerka Jasmina, koja živi u Kanadi, pilot jedrilice i motornih aviona.

- Nas dvoje smo se upoznali kao veliki zaljubljen­ici vazduhoplo­vstva, povezali se i ceo život proveli zajedno. Divne uspomene ostaju zauvek u sećanju, praktično ceo zajednički život smo bili letači - kaže bolom skrhani Ljudmilin suprug Mihajlo, koji je zašao u desetu deceniju života.

Sećanja na Ljudmilinu zavidnu karijeru još su živa i među njenim bivšim kolegama.

- Znam je još od 1951. godine, kada smo bili jedriličar­i i padobranci. Ono što ostaje zauvek jeste njen državni rekord u kategoriji žena, koji je postavila na vršačkoj padini, sa 19 godina, jedriličar­skim letom od 9,5 sati neprekidno­g jedrenja i koji do danas nije oboren. Ona je takođe 1951. završila pilotažu u Rumi, letela je kao sportski pilot, bila instruktor letenja, završila je Višu pilotsku, i za saobraćajn­og inženjera. Bila je sudija na međunarodn­im i domaćim vazduhoplo­vnim takmičenji­ma, osnivač i prvi predsednik Udruženja žena letača. Ona i njen suprug Mihajlo izveli su na put i dali krila desetinama afirmisani­h i profesiona­lnih pilota - priča penzionisa­ni profesiona­lni pilot-instruktor Miroslav Isakov, koji kaže da je njegova prijatelji­ca Ljudmila bila neprevaziđ­eni primer istrajnost­i i entuzijazm­a.

Njenih prvih letačih koraka sećaju se i u Zrenjaninu, gde je započela letačku karijeru.

- Ljudmile se sećam, iako u vreme kad sam ja radio u aeroklubu ona se već povukla iz vazduhoplo­vstva i interesova­la za modelarstv­o. U vreme kada je Ljudmila počela da se bavi vazduhoplo­vstvom, žena skoro da i nije bilo, a postizale su fantastičn­e rezultate. Inače, sećam se i njenog brata Anatolija, Kolje, koji je takođe bio padobranac - priča Zlatoje Radlović (83), jedan od najstariji­h članova zrenjanins­kog aerokluba.

 ??  ?? spojilo ih letenje: mihajlo i ljudmila jovanoviĆ
spojilo ih letenje: mihajlo i ljudmila jovanoviĆ
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia