Blic

Hor koji je oživeo himnu „Bože, pravde“

- S. P. „

Crkveni hor „Sveti Roman Slatkopoja­c“iz Loznice obeležava 93 godine od osnivanja i najstariji je u ovom kraju. Ovaj hor prvi je na nekoj zvaničnoj manifestac­iji izveo buduću himnu “Bože, pravde”, kada je taj čin obradovao publiku, ali zabrinuo nadležne jer je te 1993. zvanična himna još bila “Hej, Sloveni”.

Hor je nastao 1924. godine zahvaljuju­ći protojerej­u lozničke crkve Dimitriju Baraninovu i ruskoj emigrantki­nji Antonini Antonijevn­oj, koja je bila pijanista i dirigent.

- Pod veštom i odlučnom rukom gospođe Antonine, hor je izvodio i najsloženi­je kompozicij­e ruskih autora Česnokova, Rahmanjino­va, Arhangelsk­og, Bortnjansk­og. Hor je pevao sve do kraja Drugog svetskog rata, kada se Antonina Antonijevn­a pred dolaskom Crvene armije sklanja u daleku Argentinu. Dolazak komunista na vlast označava i kraj rada crkvenog hora pri našoj crkvi - priča dirigent Dragan Đedović.

Đedović je obnovio rad hora 1992, kada je preuzeo i ulogu dirigenta.

- Ovo je najstariji hor u Šabačkoj eparhiji jer pre devedeseti­h godina prošlog veka nijedna crkva nije imala hor. Prvi je u našoj zemlji na jednoj zvaničnoj manifestac­iji u organizaci­ji tadašnje države Jugoslavij­e, na Vukovom saboru 1993, otvorio izložbu „Hilandarsk­e grafike“starom srpskom himnom „Bože, pravde“umesto očekivane zvanične himne „Hej, Sloveni“. To je tada izazvalo skrivene simpatije prisutnih, ali i zebnje nadležnih podseća Đedović. Hor je nastupao do sada širom Balkana, u Prizrenu, Vranju, Sofiji, Rilskom manastiru, Beogradu, Visokim Dečanima, Gračanici, Pećkoj patrijarši­ji, a članove hora primio je u Patrijarši­ji i patrijarh Pavle.

 ??  ?? hor je osnovan pre godine
hor je osnovan pre godine
 ??  ??
 ??  ?? dragan ĐedoviĆ
dragan ĐedoviĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia