Blic

I po hranu uz pratnju policije

Policija na ulicama, migranti kojima je ograničeno kretanje, tako je juče izgledao Obrenovac dan posle incidenta u kom je Obrenovčan­ka Ana Blažić optužila migrante da su pokušali da joj otmu kolica s bebom.

- miroslava brkiĆ

Migrantima je u Obrenovcu ograničeno kretanje, uz obrazložen­je da se tako povećava i njihova bezbednost i bezbednost meštana. Reporter “Blica” zatekao je takvu situaciju i juče oko podneva. Iza kapije kasarne gde su smešteni petnaestak migranata čekalo je da ode po hranu. Kapija se otvara i oni kreću mirno Nemanjinom ulicom, ali sada iza njih ide i policijska “marica”. Kada stignu na odredište, policija izlazi iz vozila i nadgleda migrante čak i ispred prodavnice.

Iako zbog velikog broja policije i „marica“u gradu, deluje kao da vlada opsadno stanje. Čak i radnice u prodavnici u kojoj migranti redovno kupuju kažu da nikada nisu imale problema sa njima i da nikada nisu ništa ukrali. Za incident i navodni pokušaj otmice deteta kažu da su čule na vestima.

Migrantima u Obrenovcu je ograničeno kretanje, mada je ograda oko kasarne toliko niska da bilo ko može da je preskoči ili da se kroz nju provuče. Kako kažu meštani, i to u bilo koje doba.

- Jednom prilikom sam video nekoliko njih kako se provlače i rekao im na srpskom: “Gde ste pošli?” Oni su me gledali zbunjeno, pokušali da mi odgovore, ali se nismo razumeli... - priča jedan od meštana.

Međutim, ekipa “Blica” je juče videla i grupu migranata koji šetaju Obrenovcem bez policijske pratnje. Prvo njih četvoricu odmah po dolasku u Nemanjinu ulicu, potom još dvojicu koja su se sama vraćala u kasarnu sa kesama iz prodavnice.

I pored toga, Đurđe Radonjić, čija prodavnica i kuća gledaju pravo na kasarnu, kaže za migrante da su fini i kulturni.

- Popričamo pomalo uvek i svaki kaže za Srbe da su dobar narod. Kod mene su kupovali lončiće za kafu ili činije. Njih ima dve stotine, ali dovoljan je jedan da pokvari celu sliku - priča prvi sused Đurđe Radonjić.

Ipak, ima i onih koji strepe za bezbednost svoje porodice. Jedna od njih je majka sa malom decom, koja živi u kasarni, ali ne želi da se predstavi.

- Moj suprug je vojno lice i mi živimo u kasarni već osam godina. Strepim, nismo među migrantima, ali opet smo u istom krugu. Sada je hladno pa ih nema mnogo, videćemo kada otopli, ali baš zbog toga gledamo da se odselimo odavde - kaže ona.

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić tvrdi da su migranti koji su premešteni u Obrenovac isti oni koji su prethodnih šest meseci proveli na ulicama Beograda, a sličnih incidenata nije bilo.

- Organima koji rade na ovom incidentu je da daju svoj konačni sud. Šta god da je uzrok, nesporazum možda, neko za ovo mora da odgovara - ili oni koji su pokušali da učine delo, ili neko ko uznemirava javnost ili neko ko nije razumeo namere - rekao je Cucić.

 ??  ?? migranti su smešteni u kasarnu
migranti su smešteni u kasarnu
 ??  ?? policijska „marica“prati izbeglice kud god da krenu
policijska „marica“prati izbeglice kud god da krenu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia