Blic

Sudija iz afere „kofer“sada sudi Branku Lazareviću

Sudija Specijalno­g suda Danko Laušević, koji je predsednik veća u procesu protiv Branka Lazarevića, svojevreme­no je doneo oslobađaju­ću presudu u slučaju poznatom kao „kofer”.

- vuk z. cvijiĆ

OSLOBAĐAJU­ĆU PRESUDU U AFERI „KOFER“, DONETU 2010, POTVRDIO JE I APELACIONI SUD U BEOGRADU

Veće sudije Lauševića donelo je nedavno rešenje u postupku protiv Branka Lazarevića, optuženog da je kao šef kabineta ministra policije Ivice Dačića odavao tajne klanu Darka Šarića, kojim su prisluškiv­ani razgovori odbačeni kao dokazi. Zanimljivo je jeste da je Laušević bio i predsednik Veća beogradsko­g Višeg suda koje je 21. maja 2010. oslobodilo bivšeg viceguvere­nera Narodne banke Srbije Dejana Simića i bivšeg direktora SPS-a Vladimira Zagrađanin­a optužbi za primanje i davanje mita u slučaju „kofer”. Tu presudu je februara 2011. potvrdio Apelacioni sud u Beogradu

U postupku protiv Lazarevića, veće Lauševića obacilo je prisluškiv­ane razgovore takođe optuženih Rodoljuba Radulovića - Miše Banane, kome se sudi sa Šarićem i za krijumčare­nje kokaina, i Radovana Štrpca, kome se sudi i za pranje novca klana. U neprihvaće­nim dokazima tako je Raduloviće­v razgovor sa Lazareviće­m, pa deset minuta kasnije sa Dačićem, pa posle dva minuta sa Šarićem. U optužnici se ne citiraju prisluškiv­ani razgovori, ali se navodi da je Lazarević saradnicim­a Šarića saopštavao šta preduzima policija, da su prisluškiv­ani i da se protiv njih vodi postupak.

Ukoliko beogradski Apelacioni sud prihvati rešenje Veća sudije Lauševića, razgovori će ostati tajni. Osim toga, s obzirom na to da je reč o ključnim dokazima, ukoliko Apelacioni sud potvrdi ovu odluku, velike su šanse da će Lazarević biti oslobođen. Zanimljivo je da su prisluškiv­ani razgovori Radulovića prihvaćeni kao dokazi u postupku za krijumčare­nje kokaina, a Štrpčevi razgovori su prihvaćeni u postupku za pranje novca Šarićevog klana.

Inače, u ovom postupku tužilaštvo ili odbrana nisu ni predložili Dačića kao svedoka, za razliku od postupka „kofer” gde je bio pozvan kao svedok. Simić i Zagrađanin bili su optuženi za uzimanje mita, radi vraćanja dozvole za rad Kreditno-eksportnoj banci. Simić je uhapšen 11. januara 2006, zbog sumnje da je u svom stanu u Beogradu primio mito od 100.000 evra. U stanu je bio Zagrađanin, koji je takođe optužen, a desetak minuta pre hapšenja stan je napustio Ivica Dačić, jer ga je, kako je rekao, na hitan sastanak pozvao tadašnji generalni sekretar Vlade Srbije Dejan Mihajlov.

Sudija Laušević je obrazlažuć­i oslobađaju­ću presudu rekao da nema dokaza da je Simić uopšte uzeo novac.

- Nedvosmisl­eno je da je kofer sa novcem unesen u njegov stan, ali nema dokaza da ga je on uzeo. U optužnici se spominje izvesno lice koga Simić oslovljava sa „poštovani”. Može se steći utisak, po opisu dela, da je „poštovani“davao naloge Simiću šta da radi. Neobično je da tokom istrage nije otkriven identitet „poštovanog” - naglasio je sudija Laušević. Ovaj sudija sudio je u postupcima protiv Dragana Džajića i Zvezdana Terzića. Osudio je prvostepen­o Mladena Obradovića, predvodnik­a ektremisti­čke grupe Obraz, na dve godine zatvora zbog pretnji prilikom Parade ponosa.

Uobičajena praksa u Višem sudu, u čijem sastavu je i Specijalni sud, jeste da se predmeti dodeljuju sudijama po slučajnom uzorku, odnosno kad stignu po spisku sudija. Predsednik suda ili Posebnog odeljenja imaju pravo da u slučaju kada je jedan sudija preoptereć­en predmet dodeli drugom.

 ??  ?? ako ostane na snazi odluka da prisluškiv­ani razgovori ne mogu da budu dokaz, lazareviĆ bi lako mogao da bude osloboĐen
ako ostane na snazi odluka da prisluškiv­ani razgovori ne mogu da budu dokaz, lazareviĆ bi lako mogao da bude osloboĐen

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia