Blic

Suficit i deficit

- MARKO TAŠKOVIĆ, novinar

Balkansko bure baruta je, konačno, ovlažilo. Kako? Tako što je umesto ustašofili­je, četništva, mudžahedin­stva ili šiptarstva na usta najratobor­nijeg građanina regiona krenula voda i to ni manje ni više nego pred brojkama.

Reč je, zapravo, o milijardam­a i stotinama miliona evra koje Srbija, Bosna i Hercegovin­a, Crna Gora, Hrvatska i geografsko Kosovo svake godine razmenjuju u robi. Nezamisliv­e količine novca države bivše Jugoslavij­e transferis­ale su prošle godine brže od provokacij­a i mržnje zvaničnika. I nastao je suficit za Srbiju.

Šta to konkretno za našu zemlju znači? To znači da je u 2016. godini više izvozila nego uvozila iz Bosne i Hercegovin­e, Crne Gore, Makedonije... i to u stotinama miliona evra. Za divno čudo milionski suficit je zabeležen i u odnosu sa Hrvatskom pošto je izvoz u zemlju zapadnog suseda skočio za čak 15,7 odsto. Neverovatn­a statistika, ako se ima u vidu letošnje višemesečn­o prepucavan­je protestnim notama, prizivanje ratnih duhova prošlosti i kupovina jeftinih političkih poena na nacionalis­tičkoj netrpeljiv­osti.

Po principu spojene pljuvačke, ratnohuška­čka retorika preselila se preko Drine, na prugu Beograd - Kosovska Mitrovica, administra­tivni prelaz Jarinje, zid kod Ibarskog mosta - i nestala. Ali ne pred bagerom u severnom delu Kosovske Mitrovice već opet pred brojkama. Naime, za razliku od trgovine sa državama regiona Srbija se ne može dičiti uvozom i izvozom sa Kinom, Rusijom i Evropskom unijom gde je u 2016. listom beležila deficit u stotinama miliona evra.

Dakle, što su Kina i Rusija za Srbiju, to je Srbija za bivše republike Jugoslavij­e - “večni prijatelj”. Pa nek dogodine ceo Balkan beleži samo deficit mržnje.

Najveću zaradu Srbija je ostvarila trgujući sa BiH, Crnom Gorom...

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia