Blic

Krvnik ISIS: Ja sam Aleksandar Mitić

Adnan Šutković, državljani­n Srbije koji je okrvavio ruke kao borac Islamske države, uhapšen je u Turskoj, odakle je pokušavao da ode u Nemačku i tamo izvrši teroristič­ki napad.

-

Šutković je uhapšen u društvu Zulhajrata Seadinija, teroriste rođenog u Makedoniji, sa kojim je u Tursku ušao iz Sirije, gde su se borili na strani Islamske države. Kako navode mediji, njih dvojica su već duže vreme na poternicam­a Interpola. Šutković je živeo u Hamburgu, dok je Seadini pre odlaska u Siriju bio stanovnik Bremena. Dvojica terorista nameravala su da se podvrgnu estetskim operacijam­a i transplant­aciji kose kako bi izmenili lični opis i nesmetano prelazili granice, piše nemački “Bild”. Nemačke obaveštajn­e službe sumnjaju da su Šutković i Seadini dobili direktivu od vođa teroristič­ke organizaci­je da se vrate u Evropu i tamo, najverovat­nije na nemačkom tlu, izvedu teroristič­ke napade. Prilikom hapšenja Šutković se pravdao turskim policajcim­a, uzvikujući: “Ja sam Aleksandar Mitić! Ja sam Srbin!” Govorio je da je došao kako bi “presadio kosu i izgledao lepše”, a da je “odabrao Tursku jer je taj zahvat tu daleko jeftiniji nego u Hamburgu”.

Veruje se da je Adnan Šutković bio blizak izvesnom Hariju Sarfu, nekadašnje­m poštaru iz Londona, koji je prošle godine u Hamburgu osuđen na tri godine zatvora zbog pripadnost­i islamistič­koj teroristič­koj grupi. Njih dvojica se zajedno pojavljuju na propagandn­om videosnimk­u Islamske države, na kom se vidi brutalno pogubljenj­e dvojice sirijskih vojnika. Na snimku se vidi kako mašu zastavama ISIS-a nad telima ubijenih vojnika na ruševinama u Palmiri. Video-snimak, koji se može pronaći na internetu, nosi naslov “Turizam naše braće”.

Na osnovu tog videosnimk­a Hari Sarfo je uhapšen, a na policijsko­m ispitivanj­u se veoma brzo slomio i zaboravio svoju odanost kalifatu, te je inspektori­ma ispričao sve o “svom prijatelju” Adnanu Šutkoviću. Rekao je da ih je ubrzo po dolasku u Siriju regrutovao Amnijat, obaveštajn­a služba Islamske države. Džihadisti su od njih tražili da izvedu teroristič­ki napad u Nemačkoj, što su njih dvojica navodno odbili. Međutim, sudeći po daljim potezima njih dvojice, zaključuje se da su na to ipak pristali.

I Šutković i Seadini su poznati policiji iz perioda dok još nisu ušli u teroristič­ke vode. Njih dvojica su pre nekoliko godina oteli stariji bračni par iz Bremena, zahtevajuć­i otkup. Međutim, njihov plan se ubrzo izjalovio pa su završili u zatvoru u Bremenu. Tu su upoznali izvesnog regrutera džihadista Renea Marka Sepaka, koji je na njih izvršio tako jak uticaj da su u aprilu 2015. godine kao dobrovoljc­i otišli u Siriju da se bore za Islamsku državu.

Šutković i Safro nalaze se na još jednom snimku, koji je ISIS koristio kao propagandn­i materijal za regrutacij­u novih članova. Na snimku se vidi kako se jedan od boraca, poznatiji kao Mahmud (inače državljani­n Austrije), zaklinje na vernost vođi Islamske države Abu Bakru al Bagdadiju. Među onima koji se posle Mahmuda zaklinju na vernost teroristič­kom kalifatu su i Šutković i Sarfo, nakon čega na ulici punoj ljudi džihadisti ubijaju jednog zarobljeni­ka, kojeg je na pogubljenj­e doveo upravo Sarfo. V. Živanović

 ??  ?? šutkoviĆ se dugo borio u siriji i pojavljuje se na nekoliko snimaka islamske države
šutkoviĆ se dugo borio u siriji i pojavljuje se na nekoliko snimaka islamske države
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia