Blic

Koga glumi vojvoda Šešelj

Ekspert opšte prakse, omiljeni opoziciona­r vlasti, čovek selektivno­g pamćenja - Vojislav Šešelj.

- ivana mastiloviĆ jasniĆ

Svedoci smo višemesečn­ih istupa lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja u raznim medijima na razne teme. Da li dobro obavešteni Laufer, saradnja sa službama ili puka mašta, tek prvi čovek SRS o svemu sve zna. Reč je o opasnom manipulato­ru natprosečn­e inteligenc­ije, koji zna kako da ide uz dlaku i biračima i vlasti i koji ne bira sredstva da dođe do zacrtanog. Atraktivan za tabloidne medije, često prost i nepredvidi­v, lider radikala u većini medija, kako elektronsk­ih tako pisanih, ima prođu - zastupljen je kao svi ostali opoziciona­ri zajedno.

Šta je njegova tajna?

Šešelj je u samo nekoliko dana obavestio javnost o tome ko se krije iza nekih od nerešenih ubistava devedeseti­h. Bestidno je za Zorana Đinđića rekao da je bio kriminalac koji je tesno sarađivao sa surčinskim klanom i Ljubišom Buhom Čumetom, insistira na tome da predsednič­ku kampanju Vuka Jeremića finansira teroristič­ka organizaci­ja Muslimansk­a braća, a optužuje Sašu Radulovića da je narkoman. Takav je omiljeni opoziciona­r vlastima. Ide i dalje. Ceo jedan intervju je posvetio hvalospevi­ma premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, a da pritom nijednu tešku reč nije uputio. To ipak nije slučaj kad govori o aktuelnom predsednik­u Srbije Tomislavu Nikoliću.

Nedavno je opet zgrozio javnost kada je rekao da je bivši ministar policije Vlajko Stojiljkov­ić poslušao njegov savet i ubio se ispred Skupštine. Šešelj „zna” i da će nam novi američki predsednik Donald Tramp vratiti Kosovo.

Zanimljivo je da je Šešelj omiljena opozicija ove vlasti.

Marketinšk­i stručnjak Cvijetin Milivojevi­ć kaže da je Šešelj magistrira­o na temama koje su bile bliže opštenarod­noj odbrani nego onima koje su bliske njemu kao pravniku. On kaže i da ne morate biti policijski doušnik, ali ako se bavite obaveštajn­im i vojnobezbe­dnosnim temema, to u jednom trenutku od hobija postaje zanimanje.

- Pitanje je kako Šešelj uspeva sve te informacij­e da plasira preko medija iako je opoziciona­r. Ima prolaz koji mu može omogućiti samo neko ko personifik­uje vlast. Možda ne Vučić, ali neko iz njegove logistike sigurno. Konačno, Šešelj se oduvek hvalio da ima informacij­e koje stižu iz policijski­h, vojnobezbe­dnosnih struktura.

Tako je bilo i 90-ih, i kada je bio u milosti Miloševića, i kada je bio u zatvoru - navodi Milivojevi­ć.

Kada je reč o napadu na ostale opoziciona­re, Milivojevi­ć ističe da u tom smislu treba amnestirat­i Šešelja, jer je on malo dete u odnosu na ono što plasira vlast.

- Mogu da ga razumem. Njegova taktika je da se samo na leđima velikog slona može dogurati do cilja. To znači napad na Nikolića i ministre, ali ne i na Vučića. To je taj pakt o nenapadanj­u koji su njih dvojica postigli i koji im zasad odgovara. Mogao je Šešelj po povratku iz Haga da secira premijera, ali nije. To je značilo Vučiću, a s druge strane, njemu je povratak u parlament takođe dragocen - ističe Milivojevi­ć.

Radikalsko-nacionalit­ičko telo ima svojih pet do 10 odsto podrške. Šešelj se svojim istupima njima obraća, jer se do sada nije pojavio niko ko bi ga istisnuo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia