Blic

Rođen sam kao devojčica, ali oduvek se osećam kao dečak

Đura Đuričić (29) rođen je kao devojčica, ali kaže da je već sa pet godina znao da je to pogrešno. U dubini duše znao je da je dečak, ali se pitao zašto i drugi to ne vide?

- A. Janković

- U predškolsk­om uzrastu zaljubio sam se u devojčicu i mislim da je to bio momenat kada sam zapravo postao svestan toga da tu nešto ne štima. Osećao sam da mi nešto nedostaje da budem dečak i da ne smem nikome da pričam o tome zato što je to nešto pogrešno - priča ovaj mladić.

Mučilo ga je pitanje zašto ne može da obuče ono što nose ostali dečaci.

- Obožavao sam fudbal, klikere, lego kockice, pištolje, mačeve i bio presrećan kada mi je deda napravio luk i strelu. U crtaćima sam se uvek identifiko­vao sa muškim likovima - ispričao je Đura za transserbi­a.org.

Imao je kratku kosu, nosio relativno mušku odeću... Međutim, non-stop ga je mučilo jedno - kako niko ne primećuje da je on zapravo dečak?

- Počeo sam da krijem grudi, mrzeo sam svoje telo, nosio sam stalno široku odeću - objašnjava ovaj mladić.

Prvi put o svemu je pričao sa psihologom kod kojeg su ga poslali jer je imao velikih problema sa ciklusima, a nisu mogli da pronađu nikakav uzrok. Međutim, ostao je bez odgovora.

- Sa 16 godina jedina podrška bila mi je devojka kojoj sam rekao kako se osećam, jer nisam želeo da me doživljava kao osobu ženskog pola. Ona je našla tekst koji objašnjava transpolno­st i tada sam shvatio da nisam sam i da je operacija moguća i u Srbiji - otkriva Đura.

Reakcija roditelja nije bila sasvim pozitivna. Mama je bila začuđena, ali je uz pomoć psihijatra prihvatila.

- I dalje mi se obraća u ženskom rodu, ali radimo na tome. Tata je razgovarao sa psihijatro­m, ali me ne podržava jednako, pitao me da li sam u sekti i da li me neko nagovara na ovo - iskren je Đura. On želi da poruči svim transosoba­ma da ne odustaju, jer se „niko nije rodio da bi živeo tuđe živote i ispunjavao tuđa očekivanja“.

 ??  ?? sa pet godina znao je da nije sve kako treba: Đura ĐuriČiĆ
sa pet godina znao je da nije sve kako treba: Đura ĐuriČiĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia