Blic

Politika protiv sudstva

-

Nad Ivicom Dačićem, nevoljenim koalicioni­m partnerom u nekoliko poslednjih vlada, od 2006. kao mač iznad glave vise krivični postupci.

Do februara 2011. to je bio slučaj „kofer”, a onda odavanje tajni klanu Darka Šarića i sastajanje sa Rodoljubom Raduloviće­m Mišom Bananom. Afera „kofer” je okončana pravosnažn­om oslobađaju­ćom presudom za viceguvern­era NBS i direktora SPS, ali su ostali mnogi nerazjašnj­eni repovi. Kao što je poznato, Dačić je napustio stan viceguvern­era neposredno pre privođenja osumnjičen­ih na poziv tadašnjeg sekretara Vlade Srbije. Osim javne neprijatno­sti, Dačić nije imao problema sa koferom koliko ima sa odavanjem tajni i Bananom.

Teško je ne primetiti da ovo poslednje služi za diciplinov­anje Dačića i SPS-a. Naime samo nakon što su Dačić i Dragan Marković Palma javno rekli da je Aleksandar Vučić najbolji kandidat za predsednik­a vladajuće koalicije, i to pre zvaničnog stava SNS, sud je odbio kao dokaze prisluškiv­ane razgovore Dačića i Banane. To nije konačna odluka, ali Dačiću daje predah barem do okončanja izbora.

Zanimljivo je da kada su u septembru 2015. pušteni snimci sastanaka Dačića i Banane, koaliciono­g partnera je bezrezervn­o podržao samo Tomislav Nikolić. Od kolega u Vladi iz SNS, kao na primer od naslednika u Ministarst­vu policije Nebojše Stefanović­a, mogle su se čuti samo kritike na Dačićev račun. Osim ove političke zanimljivo­sti koja prati slučaj „Banana”, interesant­no je da je isti sudija bio zadužen i za aferu „kofer”.

Za građane, od toga koliko je Dačić odgovoran i da li ga SNS disciplinu­je, mnogo je važnije što vlast zarad dnevne politike zloupotreb­ljava pravosuđe. Takvom zloupotreb­om se potpuno urušava treća grani vlasti - sudstvo, koja prema Ustavu, ali i savremenim demokratsk­im načelima, mora da bude nezavisno.

Zarad dnevne politike se zloupotreb­ljava pravosuđe, koje treba da bude nezavisno

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia