Blic

Dao nadu i ljubav odbačenoj deci

Novosađani­n Miodrag - Miša Blizanac je profesor, ali i čovek koji je svoju ogromnu energiju, znanje i muzički talenat posvetio svojim marginaliz­ovanim vaspitanic­ima, mentalno nedovoljno razvijenoj i invalidnoj deci.

- SLOBODAN MIRIĆ

Miodrag Blizanac je profesor u srednjoj i osnovnoj školi “Milan Petrović” u Novom Sadu, ali ne samo to. On je čovek koji je deci sa posebnim potrebama, deci koja su prosila ispred crkava, mališanima u koje je malo ko verovao i koji su bili na neki način odbačeni, vratio nadu u bolje sutra i napravio hor koji je postao priznat i poznat. I ne samo da im je pružio novu nadu, već i veru u ljude i u ljubav.

Čovek je neverovatn­e energije i raskošnih talenata, vokalni solista RTV, osnivač i dirigent inkluzivno­g mešovitog hora ISON, predsednik udruženja “Vera, ljubav, nada”, osnivač 11 horova u Srbiji, kompozitor, pevač...

- Govorili su mi u početku poznanici, čak i kolege stručnjaci, da je osnivanje hora uzaludan posao, ali na svu sreću, slušao sam samo svoj unutrašnji glas. Hor ISON prvi put je zapevao 2004. I kad je počinjao, “s brda, s dola”, naslućivao sam u tome sklad - priča Blizanac. Miodrag je dobijao priznanja kao vokalni solista za pobede na uglednim festivalim­a, mogao je da bude deo sveta na velikim pozornicam­a, ali uvek će reći da je hor ISON njegovo najvažnije delo.

- Kada je Hrist rekao Svetome Petru da će od odbačenog kamena napraviti crkvu i da će baš apostol biti njen temelj, poslao nam je tako i simboličnu i humanu poruku - kaže Miša, čiji su preci sveštenici već šest generacija.

- Najvažnije je da su deca zapevala. Od odbačenih, a neke su čak i roditelji krili od sveta, napravili smo hor, i najveći festival invalidne dece u Evropi na kom se 2012. okupilo u Novom Sadu 2.000 učesnika - priča on.

Blizanac kaže da su prvi koncerti bili veoma emotivni: došli su roditelji, tetke, sestre i braća, deca su dobila prve aplauze u životu. Imali su od osnivanja do ove poslednje nove godine ravno 1.400 koncerata. Nezaborava­n nastup hor je imao u Nišu povodom 1.700 godina hrišćanstv­a, a publika ih je ispratila uz suze i aplauze.

- Bili su tamo strašni horovi, ruski, naš srpski, koptski, kineski i svi su smatrali da je naše pevanje sa nekom neobičnom harmonijom, višom od muzičke. To je kad peva duša, i to se samo vidi i oseti duhovnim vidom priča Blizanac.

Imali su koncert u novosadsko­j Sinagogi, gostovali su u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Grčkoj... Nik Vujičić je dolazio namerno na njihov koncert u Novom Sadu.

- Ljubav i humanost se uče. Moj otac sveštenik mi je govorio da vidim kako ću i šta ću sa tom decom koja prose ispred crkve, a ja sam nastojao da ih pridobijem neposredno­šću, pomagao sam im, posle smo se sretali u školi i oni su me pozdravlja­li sa „gde si, profo, sad ćemo se češće viđati“. Kad je moja žena bila u drugom stanju, oni su to primetili i govorili su mi da više neću biti sa njima. Oni imaju mene i još malo koga - kaže Blizanac i dodaje kako uči decu da budu korisna.

- Svako dete može da radi nešto korisno, svako od njih može da nađe sebe u nekom poslu. Svako je za nešto rođen - kaže on. Dodaje da je za njega dan kratak.

- Troši me ovaj posao, ali me obnavlja i uzvraća iskrenom ljubavlju koja nema cenu - priča Blizanac.

 ??  ?? inkluzivni hor ison do sada je imao . nastupa
inkluzivni hor ison do sada je imao . nastupa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia