Blic

Spotovi spremni, čeka se kandidat

- ivana mastiloviĆ jasniĆ

Aleksandar Vučić dnevno dobija istraživan­ja javnog mnjenja i odluku o predsednič­kom kandidatu SNS-a doneće u nedelju na osnovu poslednjih rezultata.

Kako saznajemo iz Vučićevog okruženja, premijer i lider naprednjak­a će podržati Nikolića ako bude postojalo 50 odsto šansi da aktuelni predsednik Srbije pobedi u drugom krugu.

- Nije mu nimalo lako, zaista je u teškoj situaciji. Svakodnevn­o razgovara sa istraživač­ima, sa ljudima iz agencije koja će raditi kampanju. Koliko je teška situacija, najbolje govori podatak da je Vučić snimio čak tri različita predizborn­a spota - u jednom podržava Nikolića, u drugom je scenario takav da se lično kandiduje dok je radio jedan koji može da se emituje bez obzira na to ko će biti klandidat - navodi jedan od bliskih saradnika Aleksandra Vučića.

Priče da će se kandidovat­i kako bi utvrdio apsolutnu vlast, prema rečima našeg sagovornik­a, nisu opravdane.

- Niko normalan ne bi napustio tek tako mesto premijera. Kao predsednik, Vučić bi mogao da dobije određena ovlašćenja od vlade, da se više bavi obnovom škola i bolnica ili da podiže namensku industriju kao vrhovni vojni komandant, ali to je mnogo manje od onog što su zaduženja predsednik­a vlade. Zato svi koji pričaju o nekom utvrđivanj­u moći kroz predsednič­ku fotelju, izmišljaju - navodi izvor našeg lista.

Isti sagovornik otkriva zašto Vučić ima dilemu. - Prvo, manje će se raditi u Vladi jer neće biti nikakve kontrole, a drugo, veliko je pitanje ko bi mogao da ga zameni. Bilo je tu priča da bi novi premijer moga da bude Dušan Vujović pa Zorana Mihajlović, Ana Brnabić, čak i Tomislav Nikolić... Međutim, problem je što oni jedni drugima nisu autoriteti. Da li mislite da će Ivica Dačić ili Zorana Mihajlović nekog da slušaju sutra - pita naš sagovornik.

Opcija u kojoj će predsednik države biti iz neke druge političke opcije takođe je nezamisliv­a jer bi to stvorilo brojne probleme. Predsednik bi, po oceni našeg sagovornik­a, prigovarao

VUČIĆ SE PLAŠI DA BI DOLAZILO DO VELIKIH NESUGLASIC­A MEĐU MINISTRIMA AKO BI ON OTIŠAO SA MESTA PREMIJERA

za svaku sitnicu, za svaki urađen posao, a to bi značilo da se sve radi znatno sporije, da bi bilo sigurno mnogo opstrukcij­a.

- Nikolić je mnogo lakša meta. Vučiću je jasno da će svi ostali kadidati igrati na njegovu „glavu“, a da će mnogo lakša meta da mu je skinu biti Nikolić nego on lično. I upravo je to glavni razlog što bi ušao u trku za Andrićev venac - zaključuje izvor „Blica“.

Prema poslednjim istraživan­jima agencije „Faktor plus“, Vučić bio pobedio u prvom krugu sa 55,2 odsto podrške, dok bi Nikolić u prvom krugu imao 36,2 odsto. U oba slučaja, slede Vuk Jeremić i Vojislav Šešelj čija podrška se kreće oko 12 odsto.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia