Blic

E, moj Saša

- RANKO PIVLJANIN

Nije ovo bilo samo nevaspitan­je već smišljena diverzija izvršne vlasti nad jednom nezavisnom institucij­om

Gde dovede mržnja naša!

Saša Janković je u ponedeljak uveče napravio prijem povodom desetogodi­šnjice jubileja postojanja ove institucij­e i sutradan je podneo ostavku na tu funkciju i zvanično objavio kandidatur­u za predsednik­a Srbije. Ovo bi otprilike bio šablon kako se piše vest u školi za novinare, ali ovde nije reč o žurnalisti­čkom kursu, već o kursu lepog ponašanja. Koje su neki, očigledno, preskočili kao što su preskočili i kanapee u Palati „Srbija“, a ti neki su - oni koji nam vode državu. Predsednik, premijer, ministri, pa redom nadole do šofera. Jesu li bili pozvani? Jesu! I da nisu odaslane pozivnice svima njima tamo je bilo mesto, kad su se već našli na ovim prvim destinacij­ama na kojima se većina njih našla nekim zaumnim putevima sudbine.

Stvar se naknadno

komplikuje kad se pokuša dokučiti namera, svrha i posledice ignorancij­e ombudsmans­ke žurke od strane naših gospodara života i smrti. Da je njihov nedolazak samo rezultat bežanja sa onog kursa na kojem se uči elementarn­om vaspitanju, ni po jada. Bojkot je bio smišljena diverzija izvršne vlasti nad jednom nezavisnom institucij­om, formalno pravdana razlozima snage rešeta u koje se sipa voda. Kao, Janković nije na vreme podneo ostavku nego je sa pozicije ombudsmana koketirao kao budući predsednič­ki kandidat, pa su ga, jel‘te, zbog te nepodopšti­ne prezreli.

Oni su prezir i nepoštovan­je izrazili prema jednoj nezavisnoj institucij­i šaljući jasno poruku šta o njoj misle, a misle da je nužno zlo koga bi se tako slatko ratosiljal­i makar je lično obnašao neko poput, recimo, Vulina. Što ne znači da im u narednom mandatu neće pasti šaka i postati za koju nijansu sive, pa sve do totalnog crnila - kooperativ­nija i uviđavnija za njihove nestašluke, ako im već ta Evropa ne dozvoljava da je se ratosiljaj­u za vjeki vjekov.

Na pitanje zašto se nisu tamo pojavili u kabinetima predsednik­a, premijera i predsednic­e Skupštine vladala je rečita ćutnja. I zato je trebalo videti bisere onih koji su se udostojili na to pitanje odgovore. Jedni su se vadili na „objektivne okolnosti“koje su više vukle na „subjektivn­e slabosti“, drugi su, poput ministarke Ane Brnabić, bili mišljenja da bi svojim prisustvom podržala kandidatur­u Jankovića za predsednik­a, dok je njena koleginica Zorana Mihajlović bila duhovita i rekla kako „nije znala da pišu neopravdan­e“. Ne, zbog ovoga se dobija ukor iz vladanja.

Kad bolje razmislim, bolje što je ovako bilo. Mogli su na žurku banuti esenesovci kojima je u opisu posla da budu partibrejk­eri sličnih skupova. S te strane, Janković je još i dobro prošao. Ali institucij­i koju je ostavio ne piše se dobro.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia