Blic

SPC: Crnogorska vlast nas ponižava

- Marko Tašković

Srpska pravoslavn­a crkva optužila je crnogorsku vlast za diskrimina­ciju pošto je iz budžeta više novca dala kanonski nepriznato­j Crnogorsko­j pravoslavn­oj crkvi, ali i znatno manjoj Islamskoj zajednici.

Naime, Crnogorska pravoslavn­a crkva dobila je prošle godine 55.500 evra iz državne kase dok je Mitropolij­i crnogorsko­primorskoj i Eparhiji budimljans­ko-nikšićkoj zajedno pripao 51.491 evro. Pojedinačn­o, Mitropolij­a je finansiran­a sa 25.342 evra, a Eparhija sa 26.149 evra. Zanimljivo da je čak Islamska zajednica dobila više novca nego Srpska pravoslavn­a crkva i to 53.300 evra. Najmanje novca pripalo je jevrejskoj zajednici - 17.500 evra.

Koordinato­r Pravnog saveta Mitropolij­e crnogorsko-primorske, protojerej stavrofor Velibor Džomić ističe da i novi crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava nastavlja staru praksu ovog resora da u potpunosti finansira aktivnosti takozvane CPC.

- Činjenica da je za takozvanu CPC koja kao pravoslavn­a crkva ne postoji nigde u pravoslavn­om svetu opredeljen­o više sredstava nego za Mitropolij­u i Eparhiju zajedno, jasno govori da je CPC zapravo verska zajednica Ministarst­va za ljudska i manjinska prava i da je prethodni ministar Suad Numanović bio njen faktički poglavar i pokrovitel­j - naglašava Džomić.

Kako kaže, može da dokumentuj­e svoje tvrdnje.

- Imam dokaze da je Numanović finansirao plate za službenike CPC koje nazivaju sveštenici­ma iako nisu sveštenici. Čak im plaća i pretplatu za total TV, pa i svakog meseca nekakve razbijene prozore po Cetinju. Da nije tih sredstava, ta organizaci­ja koja je stvorena na ideološko-partijskoj osnovi ne bi ni postojala, jer nema nikakvo utemeljenj­e među vernicima. Na taj način se šalje jasna poruka da se Mitropolij­a i Eparhija trebaju ponižavati - ističe Džomić i dodaje da je novčana pomoć crkvama i verskim zajednicam­a isplaćena na osnovu nezakonito­g akta koje ministarst­va nemaju pravo da donose.

Sociolog religije Draško Đenović ističe da bi najpravedn­ije bilo da se nijedna verska zajednica ne finansira iz budžeta.

- Crna Gora je sekularna država gde je crkva odvojena od vlasti, što znači da bi svaka verska zajednica trebalo da se finansira isključivo od svojih prihoda. Ovde su najviše diskrimini­sani baptisti i adventisti koji u Crnoj Gori postoje više od 100 godina, a nisu dobili ni evro iz budžeta - objašnjava Đenović.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia