Blic

Ambijent je ključan za razvoj malih preduzeća

- milica ivanoviĆ

Porodična firma „B-Land“iz Leskovca, koja proizvodi delove stolice za holandsko tržište, 30 odsto povećala je proizvodnj­u, izvoz i broj zaposlenih od kada je njen vlasnik Bratislav Zlatanović proglašen za „Blic preduzetni­ka“.

Zlatanović je juče na panel-diskusiji u gradu na Veternici, održanoj povodom jubileja akcije „Blic preduzetni­k“u organizaci­ji kompanije „Ringier Axel Springer“i Sosijete ženeral banke, kazao da je u uspeh ovog malog preduzeća ugrađen veliki rad, ali da mu je titula preduzetni­ka 2013. godine donela i dodatno uvažavanje u poslovnom svetu.

Biljana Pešić iz Sosijete ženeral banke ocenila je da situacija u srpskoj privredi, kada su u pitanju porodična preduzeća, i nije tako loša.

- Sve češće nailazimo na pozitivne primere porodičnih proizvodnj­i, koje postoje dugi niz godina, međutim one ne žele da se medijski eksponiraj­u i u tom smislu se negde kriju iza svojih uspeha i potencijal­a - kazala je Biljana Pešić, podsećajuć­i da je Sosijete banka već pet godina partner u akciji „Blic preduzetni­k“.

Preduzetni­ca Slađana Spasić Cvetanović iz Leskovca, dugogodišn­ji klijent ove banke, smatra da ogromni nameti i nedostatak državnih subvencija otežavaju poslovanje. - Strane firme besplatno dobiju komunalno uređeno zemljište i još im se subvencion­iše svako novo radno mesto, a mi smo pri gradnji prvog od tri maloprodaj­na objekta morali da pripremimo tonu papira i da platimo sumu za dozvole u vrednosti polovine tog objekta - navodi Slađana Spasić Cvetanović.

O nefinansij­skoj pomoći privrednic­ima, koja se pre svega odnosi na pokretanje i pravljenje biznis planova, govorio je Aleksandar Gračanac iz Privredne komore Srbije.

- U godini preduzetni­štva je prepoznato da se i u budućnosti struktura finansijsk­ih sredstava opredeli prema određenim specifični­m potrebama malih preduzeća i preduzetni­ka - rekao je Gračanac.

On naglašava da je u okviru PKS formirana Služba za zaštitu preduzetni­ka.

- Ambijent je ključna odrednica za razvoj malih i srednjih preduzeća, jedan uređeni sistem zakonske regulative koji postoji u zemljama Evropske unije, standardiz­acija tog ambijenta kako bi se skratili svi troškovi u poslovanju malog biznisa, ali to je proces koji će trajati - zaključio je Gračanac.

Panel-diskusija u Leskovcu, koju je vodio glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk, druga je od planirane tri u okviru promocije akcije „Blic preduzetni­k“, u kojoj se, 10. godinu zaredom, bira najuspešni­ji domaći privrednik.

SITUACIJA U PRIVREDI KADA SU U PITANJU PORODIČNA PREDUZEĆA NIJE TAKO LOŠA, KAŽE BILJANA PEŠIĆ

 ??  ?? uČesnici panela aleksandar graČanac (pks), biljana pešiĆ (sosijete ženeral), bratislav zlatanoviĆ (b-land) i milica zatezalo (ministarst­vo privrede) sa moderatoro­m milanom Ćulibrkom
uČesnici panela aleksandar graČanac (pks), biljana pešiĆ (sosijete ženeral), bratislav zlatanoviĆ (b-land) i milica zatezalo (ministarst­vo privrede) sa moderatoro­m milanom Ćulibrkom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia