Blic

Formula “Zastava” izlazi na trku

Studenti Fakulteta inženjersk­ih nauka u Kragujevcu su posle četiri godine rada uspeli da naprave formulu - trkački bolid u klasi Formule 3, kojim će se u Mađarskoj takmičiti protiv 30 ekipa studenata iz celog sveta.

- nebojša radišić

“Studentska formula” iz Kragujevca je delo studenata i svaki deo na njoj su konstruisa­li sami visokoškol­ci. Jedino su motor preuzeli sa motocikla “honda”, ali su i njega dorađivali.

Kako kaže Ognjen Opančina, koji je zadužen za organizaci­ju „Studentske formule“u Kragujevcu, do sada je u timu koji je pravio formulu bilo oko 50 ljudi, a mnogi su već završili fakultet i rade u najboljim svetskim kompanijam­a.

- Ovo je način da se visokoškol­ske ustanove povežu sa industrijo­m. Tu se pokazuje šta inženjeri stvarno mogu da naprave. „Studentska formula“je najelitnij­e nadmetanje u kom pokazujemo šta umemo i znamo, jer su pravila jasna i stroga. Gleda se kako je bolid napravljen, da li je ekonomski isplativ i da li su ga konstruisa­li studenti. Sve, od rama, sklopa, pa do izgleda, sve treba da bude naše rešenje. Velika je čast učestvovat­i na takmičenju kaže Ognjen Opančina.

Studentska formula iz Kragujevca se zove simbolično „Zastava“, da se ne zaboravi tradicija grada u kome je fabrika automobila radila decenijama pod tim imenom. Sada je u timu za formulu 20 studenata - Andreja Milovanovi­ć, Milan Miljković, Mirko Poledica, Aleksandar Vasilijevi­ć, Mihajlo Vasiljević, Miroslav Petrović, Natalija Aleksić... U radionici fakulteta oni rade, vare, mere... Ispituju svojih ruku delo i spremaju se za izlazak na pistu sa vršnjacima sa najboljih fakulteta...

Andreja Milovanovi­ć, vođa projekta i student treće godine Fakulteta, kaže da su ograničenj­a za formulu stroga.

- Odabrali smo motor od “honde CBR 600”, koji služi za motocikl. Onda smo morali da mu smanjimo dotok vazduha da bi brzina bila ograničena na 120 kilometara na sat. Staza koja nas čeka je teška, pa neće da se vozi brže od 80 kilometra. Čekaju nas testovi ubrzanja, kočenja... Uglavnom, do kraja sledećeg meseca raspisujem­o kasting za vozače i šest njih će ići na takmičenje. Oni moraju da budu studenti kragujevač­kog univerzite­ta - kaže Andreja Milovanovi­ć.

Studentska formula nosi crno-narandžast­e boje fakulteta. Urađeni su testovi rama, aerodinami­čnosti, a i spojlere od karbonskih vlakana su dizajniral­i studenti

Formula ima preko 800 delova i svaki od njih su analiziral­i sami studenti. Prvi put su na takmičenju, a i dalje će praviti nove bolide.

 ??  ?? do sada je na formuli radilo studenata, a sve na bolidu je njihovo delo
do sada je na formuli radilo studenata, a sve na bolidu je njihovo delo
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia