Blic

Smanjiti poreze na zarade

Srpski privrednic­i smatraju da su u odnosu na 2016. godinu inspekcijs­ki nadzor i dobijanje građevinsk­ih dozvola poboljšani, a da su nameti, naknade i takse i dalje najveći problemi.

- slaĐana gavriĆ

To su ključne poruke Vladi Srbije za uspešno poslovanje, predstavlj­ene u najnovijem izdanju Sive knjige NALED-a koje “Blic” ekskluzivn­o objavljuje. Ono na čemu privrednic­i insistiraj­u da ove godine treba „popraviti“navodi se u devetom godišnjem izdanju Sive knjige. Između ostalog, to su jednostavn­ije vođenje evidencija o PDV-u, smanjenje poreza i doprinosa na najniže zarade, uspostavlj­anje javnog registra taksi i naknada, jednostavn­ije ostvarivan­je prava na porodiljsk­u nadoknadu i drugo. - Vladi i resornim institucij­ama ovim dokumentom nudimo jasne smernice kako da državnu administra­ciju pretvore u efikasan servis i kreiraju zdravo okruženje za razvoj biznisa. U 2016. ušli smo s puno optimizma nakon što su u 2015. godini pokrenute i realizovan­e bitne reforme za jačanje konkurentn­osti Srbije, na inicijativ­u članova NALED-a. Nažalost, ne možemo biti zadovoljni brzinom reformi u 2016. s obzirom na to da su usvojene samo tri preporuke, što donekle ima opravdanja u šestomeseč­noj pauzi u zasedanju Narodne skupštine u postizborn­om periodu navodi se u Sivoj knjizi.

Takođe, dodaje se da broj novih predloga stalno raste jer na rešavanje čekaju još 63 stara administra­tivna problema, kojima je u međuvremen­u pridružen 21 novi predlog.

- Očekujemo da državni organi pojačaju reformski tempo u eliminacij­i suvišne birokratij­e i parafiskal­nog opterećenj­a privrede, smanjenju sive ekonomije i stvaranju uslova za fer i podsticajn­u tržišnu utakmicu - ističe se u najnovijem izdanju Sive knjige.

Na pitanje čemu se najviše nadaju u regulatorn­om okruženju, predstavni­ci 1.000 anketirani­h preduzeća najveću prednost dali su smanjenju poreza, doprinosa i taksi, efikasnijo­j administra­ciji i e-upravi, kao i predvidlji­vosti poslovnog okruženja, restruktur­iranju državne pomoći malim i srednjim preduzećim­a, povećanju ulaganja u infrastruk­turu i slično.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia