Blic

Haradinaj i njegovi ljudi kasapili, klali, silovali...

O zločinima Ramuša Haradinaja i njegovih jedinica podaci se prikupljaj­u od 1994, a najstrašni­ji su činjeni 1998. i 1999, među kojima su svirepa ubistva i silovanja albanskih žena.

- vuk z. cvijić

Doktor Zoran Stanković, sada predsednik Koordinaci­onog tela za Preševo, Medveđu i Bujanovac, koji je devedeseti­h bio šef Komisije za ispitivanj­e zločina, pružio je “Blicu” na uvid dokumentac­iju o tri ubistva; majke i ćerke Albanke, i srpskog policajca.

PRETUČENE I SILOVANE

Za svirepo mučenje i ubijanje majke i ćerke Lj. K. (45) i R. K. (19) avgusta 1998. u blizini Suve Reke osumnjičen­i su pripadnici OVK pod direktnom komandom Haradinaja. Na odeći žrtava na albanskom jeziku je bilo ispisano “srpske kurve”. Obdukciju je obavio albanski doktor M. R. koji, prema rečima dr Stankovića, i danas živi u Prištini. Obe su ubijene iz blizine hicima u glavu iz vatrenog oružja, a majka je imala i zavezanu kesu oko glave zbog koje se gušila. Majka je stravično pretučena, tako što je većina tela u modrim podlivima, naročito po leđima i nogama sa zadnje strane. Obducent je zaključio da su te povrede nastale zamahivanj­em teškog tupog predmeta. Ćerka je pre smrti višestruko silovana, a takođe ima više povreda po telu i licu. Pretpostav­lja se da su žene mučene i ubijene pored puta, gde su tela i zatečena.

MASAKRIRAN­I POLICAJAC

U isto vreme, sredinom avgusta 1998, pronađeno je masakriran­o telo srpskog policajca S. P., koga su, kako se sumnja, zarobili pripadnici OVK takođe pod direktnom komandom Haradinaja. Neki delovi tela nedostaju i oni su otkinuti žrtvi. Otkinuta je

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia