Blic

Borićemo se protiv formiranja vojske Kosova

Povodom rasprave u Skupštini Kosova o stvaranju vojske, predsednik ove takozvane države Hašim Tači izjavio je da što pre treba da se donese odluka o formiranju oružanih snaga, naglasivši da nema vremena za gubljenje.

- B. Bogosav

On je tokom posete Brisela kazao da je pitanje vojske moglo da se okonča još 2014. godine.

- Pošto se to tada nije dogodilo, sada nema vremena da se gubi nijedan dan, a kamoli nedelje i meseci - naglasio je on.

Kosovski predsednik je ocenio i da su iscrpljene sve mogućnosti da se ubedi Srpska lista da glasa za vojsku Kosova.

- Na nesreću, oni su pod uticajem Beograda, a ne možemo čekati volju Srbije da bismo osnovali oružane snage, jer oni nikada neće biti raspoložen­i za formiranje vojske Kosova - rekao je Tači.

On je napomenuo i da, ako se Srpske lista ne uveri u potrebu stvaranja oružanih snaga, onda treba izmeniti i dopuniti Zakon o bezbednosn­im snagama Kosova.

Ove Tačijeve izjave ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je kao novi faktor nestabilno­sti i dodao da vlasti na Kosovu ne mogu da donesu takvu odluku u Skupštini Kosova bez glasova poslanika Srpske liste.

- Mi ćemo se svim svojim političkim sredstvima boriti protiv toga - najavio je Dačić.

On je dodao da ne veruje da će formiranje vojske Kosova biti tema dijaloga u Briselu, jer se tamo, kako je dodao, pokreću “samo teme koje Kosovu odgovaraju”.

Dačić je rekao da prema Rezoluciji 1244 na Kosovu i Metohiji ne smeju da budu druge oružane snage osim snaga Ujedinjeni­h nacija, odnosno Kfora, i ocenio da poslanici Srpske liste neće podržati predlog o osnivanju vojske Kosova.

- Ukoliko poslanici Srpske liste glasaju u interesu srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji, a siguran sam da će to tako i biti, onda srpski poslanici neće podržati formiranje vojske Kosova - kazao je Dačić.

 ??  ?? IVICA DAČIĆ O INTERESIMA SRBA NA KIM
IVICA DAČIĆ O INTERESIMA SRBA NA KIM

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia