Blic

Kladionice ne veruju u Nikolića

Mesec dana nakon što su kladionice objavile kvote za izbore, redosled favorita se promenio u novim prognozama.

- ivana mastiloviĆ jasniĆ

Najveći favorit i po kladionica­ma je Aleksandar Vučić, ali ovog puta sa manjom kvotom, što može da znači da oni koji su sastavljal­i liste sada veće šanse daju tome da će lider Srpske napredne stranke biti kandidat na izborima. U prilog tome govori i podatak da je kvota za aktuelnog predsednik­a Tomislava Nikolića sa 1,85 skočila na 2,30.

Zanimljivo je, međutim, da je treći favorit, odmah iza Vučića i Nikolića, predsednik CIRSD-a i bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, što pre samo mesec dana nije bio slučaj. Naime, početkom januara kladioniča­ri su Saši Jankoviću davali gotovo duplo veće šanse za pobedu nego Jeremiću. Tako je kvota na ombudsmana u ostavci bila 15, dok je sada 18. Kvota na Jeremića bila je 25, dok je sada 12.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj prepolovio je, po kladionica­ma, šanse za pobedu na izborima, pa je za svega 30 dana, od kvote 10 stigao do kvote 20. Lider socijalist­a Ivica Dačić i dalje je među favoritima, a njegova kvota 10 ostala je ista.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović i ministar rada Rasim Ljajić imaju kvotu 50, s tim da su šanse Mihajlović­eve pale dok je Ljajić ostao na istom.

Svim ostalim poptencija­lnim kandidatim­a daju se samo teoretske šanse.

Jorgovanke Tabaković i Nikole Selakovića, za razliku od januara, više nema na listi.

Ivo Čolović, koordinato­r istraživač­ke mreže u Cesidu, kaže za “Blic” da nešto manja kvota na Vučića ne znači da kladionice to posmatraju kao sigurnu kandidatur­u lidera naprednjak­a, već je reč o odgovaraju­ćoj kvoti budući da je reč o ubedljivom favoritu.

- Jeremićev skok pokazuje da on ima ozbiljne ambicije i šansu da se nađe u drugom krugu. Ne treba zaboraviti da je svaki predsednik Srbije do sada bar u maloj meri bio nacionalno orijentisa­n i zato su njegove šanse možda veće od Jankovićev­ih - navodi Čolović.

On kaže i da se čini da je Jeremić spremniji za kampanju, što kladionica­ma svakako nije promaklo.

Šešeljev pad objašnjava se time što se kampanja zaoštrila, a Vučić se sve češće pominje kao kandidat.

- Dok se Nikolić češće pominjao, jedan deo naprednjač­kog biračkog tela bi pre glas dao Vojislavu Šešelju. S druge strane, sigurno da je neki broj glasača lidera SRS povukao i Jeremić - zaključuje Čolović.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia