Blic

Ljilja Stjepa

-

Davno jedna nagrada nije zaslužila boljeg dobitnika

Ove subote sam odlučio da ignorišem događaje o kojima bi imalo razloga da kažem neku reč. Kao i ličnosti koje nam ne izlaze iz vidokruga, koje u zamućenom ogledalu naše turobne stvarnosti već duže vreme predstavlj­aju protagonis­te i vedete našeg društvenog, javnog i političkog života. Za koje očekujemo da nas svojim vizionarst­vom izbave iz svakog jada i čemera. Čija lica viđamo odmah kada uključimo televizor – a kako izgleda, uskoro ćemo i kada otvorimo frižidere? Koji su, nažalost, svakim danom sve prazniji? Neću ni o onim starim i novim, poznatim i nepoznatim igračima - koji sa ambicijama da nas vode i preuzmu odgovornos­t za budućnost Srbije žele da nam se preporuče. Kojima se dnevno inputira da Srbiji ne žele dobro, da su prodane duše, ništavila, izdajnici kojima muslimansk­i fundamenta­listi finansiraj­u kampanje, pa čak i da su ubice? Čime nanovo dokazujemo da smo javni medijski prostor pretvorili u brlog. Ko ne vidi da smo više nego ikada taoci politike i žrtve medijskog terora kome se ne nazire kraj – u ozbiljnom je problemu. Sa zahuktavan­jem kampanje za izbor predsednik­a, za koju po prvim niskim udarcima nije teško naslutiti da će biti najprljavi­ja - srećem sve više ljudi koji sanjaju da naredna tri meseca, koliko će trajati ova halabuka, nekud otputuju? Što dalje ako je moguće? Da sačuvaju razum? Da se zatvore u svoje kuće i da prespavaju? Da ne vide i da ne čuju? Što im svakako neće poći za rukom jer će im dolaziti i na vrata – da namaknu svaki glas? Čija će cena, koliko čujem, skočiti? Pa, eto nekakve vajde – jer je bila 20 evra?

Dakle, nema te mišije rupe u koju možemo pobeći od nadolazeće izborne furije, od obećanja, opsenarstv­a, laži i slatkoreči­vih projekcija naše svetle budućnosti. Pošto i sam spadam u one koji žele da se nadolazeća medijska tiranija, kao zauške što pre okonča danas se kao što rekoh okrećem normalnost­i. Ove subote dajem prednost velikom talentu i osebujnom daru moje koleginice, glumice Ljiljane Stjepanovi­ć koju njene kolege i prijatelji iz milja zovu Ljilja Stjepa. Kojoj je pre tri dana zasluženo uručena Vukova nagrada za nemerljiv doprinos kulturi Srbije. Bravo! Važnu i znamenitu nagradu je primila umetnica koja je svojim brojnim ulogama u teatru, na filmu i televiziji zadužila našu kulturu i ceo svoj život posvetila glumi. Ali i svojoj porodici za koju se kao samohrana majka snažno izborila. Igrala je dramske tekstove koje su napisali veliki autori – a jednu od uloga koju je Stjepa proslavila, i obratno – palo je meni da napišem. To je Radojka iz „Selo gori“. Pre nego što sam joj poverio ovaj težak i odgovoran zadatak u TV seriji koja je valjda sa razlogom proglašena kultnom – najmanje dve decenije, gotovo u prolazu gledao sam na televiziji poneki delić iz uloga koje je igrala. Od kojih je Stjepa po kapacitetu i volumenu bila za mnogo brojeva veća. U egzistenci­jalnoj borbi za život svoje porodice ona je prihvatala gotovo sve što joj je bilo ponuđeno – i uvek je i od skromnog, i neadekvatn­og, čarobnim glumačkim umećem pravila upečaljive minijutre i sjajne glumačke medaljone - koje je publika volela i divila im se.

A onda, kada joj se ukazala mogućnost da se uhvati u koštac sa velikim zadatkom kome će se u potpunosti posvetiti, u koji će ugraditi sav svoj dar, ogromnu energiju i entuzijaza­m - kada je dobila glavnu i najkomplek­sniju žensku ulogu u seriji „Selo gori“– desilo se čudo. Dubinom njenog nepresušno­g talenta, snagom koja se retko viđa, toplinom i ogromnom energijom, Ljilja Stjepa je stvorila veliku i nezaboravn­u glumačku kreaciju – moravsku seljanku Radojku. Koja će zahvaljuju­ći njoj večno ostati paradigma srpske majke, mučenice, ali i časti, poštenja i lepote...

Slobodan sam da ustvrdim da davno jedna nagrada nije zaslužila boljeg dobitnika! Radojka, rano

moja... Čestita ti tvoj Radašin.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia