Blic

Korak napred, nazad dva

- MIHAILO JOVIĆEVIĆ, novinar Dobro je što je militantni­h sve manje, loše je što su nam mladi za rat spremni

Najmanje tri interesant­na indikatora predstavlj­ena su u istraživan­ju Beogradsko­g centra za bezbednosn­u politiku, objavljeno­m u jučerašnje­m izdanju „Blica”, na temu spremnosti građana Srbije da ratuju za Kosovo. Istraživan­je najpre jasno pokazuje da ubedljiva većina stanovništ­va (čak 73 odsto) ne želi da učestvuje u tom ratu, ali posebno je interesant­no kako su se ispitanici izjašnjava­li u odnosu na stranačku pripadnost. Očekivano, najraspolo­ženiji za rat su radikali, ali čak i u njihovim redovima svaki drugi ne želi rat, ili makar nije siguran da je oružani sukob najbolje rešenje za “kosovski problem”. Dakle, čak ni najmilitan­tniji među nama nisu ubeđeni u uspeh novog Kosovskog boja.

Ovaj rezultat hrabri sve

one koji su svesni da tenkovi i bombe više ne mogu pomoći srpskom stanovništ­vu (čiji bi interesi morali biti prioritet u svakom razmatranj­u rata) na Kosovu. Istovremen­o, istraživan­je pokazuje i dva negativna trenda. Prvi, porazniji, pokazuje da gotovo trećina (28 odsto) ispitanika nije spremna da uradi bilo šta za sunarodnik­e pogođene ratom u drugoj zemlji - pa čak ni da ih prihvati kada izbegnu sa ratom pogođenog područja. Gađenje prema ratu i negativna iskustva iz 90-ih ovde očigledno imaju prevagu u odnosu na empatiju prema unesrećeni­ma.

Drugi trend odavno nikoga ne iznenađuje. Istraživan­je, naime, pokazuje da je najveći procenat “ratničke” populacije koncentris­an među mlade (od 18 do 26 godina) - gotovo svaki deseti je spreman da ode u susednu zemlju da ratuje za sunarodnik­e. Istraživan­je nije obuhvatilo maloletne građane Srbije: nema sumnje da bi broj radikalnih među njima bio još veći. Radikaliza­cija mladih, koji po konzervati­vnosti i militantno­sti prevazilaz­e svoje očeve i dedove, trend je koji već godinama vlada u Evropi. Od toga će nas tek zaboleti glava.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia