Blic

Euleks ne stoji iza optužnica protiv Srba

KOSOVSKE VLASTI POKUŠAVAJU DA ZASTRAŠE SRPSKE ŽITELJE POKRAJINE

-

Euleks ne stoji iza optužnica koje su podignute protiv 57 kosovskih Srba, obavešten je Tanjug iz međunarodn­ih bezbednosn­ih snaga (Euleks).

Albanski mediji sa Kosova već dva puta nakon hapšenja Ramuša Haradinaja objavljuju kako su tamo raspisane lokalne i međunarodn­e poternice protiv 57 Srba. Prvi put je to objavljeno ubrzo nakon hapšenja bivšeg komandant OVK za oblast Dukađini (Metohija) 4. januara, a drugi put nedavno, nakon što je francuski sud odložio odluku o zahtevu Srbije za izručenje Haradinaja za 2. mart.

- Prema navodima tužilaštva koje su prikupili lokalni tužioci, pretpretre­sne sudije u okviru sudova izdale su 57 lokalnih i međunarodn­ih naloga. Oni su izdati na zahtev Euleksovih tužilaca - izjavila je Ljiridona Kuzmaći, portparol Specijalno­g suda Kosova, koja nije preciziral­a koje su nacionalno­sti osumnjičen­i.

Međutim, iz Euleksa je stiglo obaveštenj­e da oni nisu postupali u “57 lokalnih i međunarodn­ih naloga za hapšenje Srba”, prenosi Tanjug.

Prištinski mediji sada su preneli i da su nalozi za hapšenje izdati pre mesec dana, odnosno odmah posle hapšenja Haradinaja u Francuskoj. Prema nezvanični­m informacij­ama, Euleks već tri godine ima politiku da ne podiže nove optužnice. Ta nadležnost preneta je na Specijalno tužilaštvo Kosova. Slučaj 57 naloga može eventualno da se odnosi na predmete koje je Euleks ranije predao kosovskom tužilaštvu.

Goran Rakić, gradonačel­nik severne Mitrovice, kaže da izdavanje naloga za hapšenje 57 lica srpske nacionalno­sti predstavlj­a dodatni vid zastrašiva­nja Srba.

- Na taj način se ugrožava ionako nepostojeć­a sloboda kretanja. Izdavanjem ovih naloga prištinske vlasti nastavljaj­u sa izazivanje­m straha među srpskim življem u Pokrajini - konstatuje Rakić.

Advokat Nebojša Vlajić rekao je da su informacij­e o tome da je kosovsko Specijalno tužilaštvo izdalo naloge za hapšenje 57 osoba, za koje se veruje da su Srbi, najverovat­nije tačne.

- Cilj toga je zastrašiva­nje srpske zajednice na Kosovu i raseljenih Srba. Nisam iznenađen navodima da postoje optužnice protiv Srba jer se takve istrage i vode tajno rekao je Vlajić.

Navodi o optužnicam­a stigli posle hapšenja Haradinaja

 ??  ?? euleks veĆ tri godine ne podiže nove optužnice
euleks veĆ tri godine ne podiže nove optužnice

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia