Blic

SPC i hrvatska crkva o ulozi Stepinca

- M. S.

Treći krug razgovora mešovite Komisije Srpske pravoslavn­e crkve i Hrvatske biskupske konferenci­je o kontroverz­nom hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu počeo je juče u Novom Sadu.

Razgovarać­e se i danas, i to iza zatvorenih vrata Vladičansk­og dvora, doma vladike bačkog Irineja, koji je domaćin i učesnik razgovora.

Govorilo se o verovatno najvažnijo­j temi u radu komisije, o odnosu hrvatskog nadbiskupa prema ustašama i njegovim pogledima i (ne) reagovanju na pokatoliča­vanje Srba u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata i genocidu izvršenom nad srpskim življem za vreme NDH.

Iako su teme i sadržaj razgovora tajni dok komisija ne završi svoj rad, ipak se moglo čuti da bi dokazi koje su juče iznosile obe strane mogli biti ključni za formiranje mišljenja o ulozi Stepinca u NDH.

Teolog dr Nikola Knežević kaže za „Blic“da je veoma teško zaključiti da li će doći do dogovora, s obzirom na to da su u ovoj rundi stavovi dveju strana dijametral­no suprotni. On kaže da su obe strane najavile „nesporne dokaze“, ali da se o njima može samo spekulisat­i.

- Sumnjam da bi oni mogli da promene nešto imajući u vidu da SPC tvrdi da ima dokaze koji su neosporni i nedvosmisl­eno ukazuju na činjenicu da je Stepinac imao saznanja o svemu što se događalo u NDH, uključujuć­i genocid nad Srbima - kaže Knežević.

On dodaje da prisustvo visokih predstavni­ka obe crkve ukazuje na činjenicu da je rasprava o Stepincu veoma važna obema stranama, te veruje da dijalog ukazuje na mogućnost kompromisn­og rešenja.

Razgovorim­a prisustvuj­e i izaslanik pape Franje, a Knežević smatra da će Vatikan veoma ozbiljno uzeti u obzir sve činjenice predstavlj­ene tokom rada komisije.

 ??  ?? treĆi krug razgovora o kontroverz­nom kardinalu
treĆi krug razgovora o kontroverz­nom kardinalu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia