Blic

Lester igra da ponovi „uspeh“Sitija iz 1938.

- A. Pijevac

Dok ste izgovorili ime vlasnika kluba Višaja Šrivadanap­rabha, “lisice” su od odbrane titule stigle na korak od ispadanja iz Premijer lige.

Lester posle 25 odigranih kola imaju samo 21 bod, odnosno jedan više od Hala koji se nalazi u “crvenoj zoni”. Lester je, takođe, postao i prvi šampion Engleske koji je vezao pet neuspeha još od 1956. godine kada je crnu seriju imao Čelsi. Poražavaju­ća statistika može da se izvuče iz svakog segmenta igre, a dovoljno je reći da je Lester na 25 mečeva primio 43 gola, sedam više nego u celoj šampionsko­j sezoni.

Trener Klaudio Ranijeri je prihvatio krivicu za katastrofa­lne rezulte jer je, kako kaže, previše verovao u svoje fudbalere.

- Znam gde sam pogrešio. Trebalo je da na vreme vidim da prošla i ova godina nisu iste. Pojedinim igračima sam dao jednu, dve, tri šanse, a oni mi nisu uzvratili. Sada je vreme za ozbiljan rez, jer ovako više ne može. Da pojednosta­vim, imamo dva problema - lako primamo golove i teško ih postižemo - rekao je Ranijeri, koji i dalje ima poverenje uprave.

Onda, koliko je realno da se Lester preseli u niži rang samo 12 meseci nakon titule? Ako pogledamo rezultate, formu i protivnike u narednih 13 kola, jasno je da se Ranijeri neče naspavati u naredna dva meseca. Takođe, slični slučajevi su se dešavali i ranije - i to u Engleskoj.

MANČESTER SITI (1937-1938)

Vratićemo se u 1937. godinu u kojoj je Mančester siti osvojio titulu, a da radost bude još veća, iste sezone Mančester junajted je ispao iz elitnog društva. Siti je imao seriju od 22 meča bez poraza, a čak četiri igrača su postigla više od deset golova. Međutim, već naredne sezone Mančester siti je izgubio 20 mečeva od 42 meča (primili su 77 golova) i oproštaj od titule proslavlje­n je odlaskom u niži rang.

NIRNBERG (1968-1969)

Za razliku od Lestera i Ranijerija, menadžer Nirnberga Maks Merkel je odlučio da rastera igrače koji su klubu doneli titulu 1968. godine i da se osloni na mlade igrače. Prodao je čak 13 fudbalera, kao i prvog strelca Franca Brungsa (25 golova) koji je prešao u Hertu, a kocka je Nirnberg poslala u niži rang.

MILAN (1979-1980) I JUVENTUS (2006-2007)

“Totonero” i “Kalčopoli” su sinonimi za sudbine Milana i Juventusa koji su zbog nameštanja rezultati i klađenja izbačeni iz Serije A zajedno sa šampionski­m trofejima. Milan je uzeo titulu 1979. godine, ali je zbog skandala izbačen u Seriju B zajedno sa Lacijom. Kladionica je “srušila” i Juventus koji je uzeo “skudeto” 2006. godine da bi naredne sezone igrao u nižem rangu.

Primer imamo i u Danskoj, gde je 2000. godine ekipa Herfolge osvojila prvu titulu. Herfolge je do trofeja stigao kao autsajder u Lesterovom stilu, sa dva boda više od favorizova­nog Brondbija. Da li zbog previše slavlja, fudbaleri Herfolgea su u narednoj sezoni pobedili na samo sedam mečeva i put ih je odveo u Drugu ligu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia