Blic

Snažnija sam od zmaja u stomaku

- TEODORA ĐUROVIĆ (7)

T eodora Đurković (7) iz Beograda je hrabra devojčica veselog duha koja je uspela da pobedi obostrani tumor bubrega, uprkos tome što su je doktori iz Srbije otpisali. Ona ima posebnu priču, pred kojom niko ne ostaje ravnodušan, a zove se „Zmaj u stomaku“.

- Kada sam imala dve godine, počeo je jako da me boli stomak. Stomak je sve više rastao, otišla sam u bolnicu i rekli su mi da niko u Srbiji ne može da me operiše jer imam zmaja u stomaku. Moj omiljeni doktor mi je rekao da moram u Ameriku da bi me tamo operisali. Otišla sam u bolnicu, oni su imali igraonicu i zanimljive stvari, pa mi je bilo baš lepo. - veselo i ponosno ispričala je mala Teodora.

Skoro četiri godine je prošlo otkako je zmaj u stomaku uništen. Teodora sada ide u prvi razred, ima puno drugara i odličan je đak. Priča o zmaju u stomaku nastala je na osnovu crtanog filma pomoću kojeg ju je majka bodrila u strašnim trenucima.

- Za bolest smo saznali slučajno, stomačić je počeo da raste i odveli smo je kod lekara. U Srbiji su doktori rekli da umire, a mi smo na svu sreću pronašli kontakt istraživač­kog centra u Americi, gde je Teodora operisana besplatno. Tokom lečenja gledale smo crtani film „Petar i zmaj“, i kada je Teodori bilo teško, kada je osećala strašne mučnine nakon hemoterapi­je, bolove, govorila sam joj da ima zmaja kog mora da pobedi. Danas ona s osmehom prepričava tu priču i motiviše druge mališane da se bore - kaže Marija, Teodorina mama.

Nakon operacije ovoj devojčici je ostalo po dve trećine bubrega, iako su, prema rečima njene mame, u Srbiji hteli da joj izvade oba. Bubrezi su sada iste veličine kao i njenim vršnjacima, te je ne remete u normalnom načinu života.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia