Blic

Pozitivno razmišljan­je me je spaslo

- DUŠAN ZLATANOVIĆ (17)

B olest sam prošao kroz šalu, za rak sam govorio da je moj kućni ljubimac - kaže Dušan Zlatanović (17) iz Zemuna jedan od najmlađih pacijenta koji je pobedio karcinom štitaste žlezde.

Kada je pre dve godine saznao za zloćudnu bolest, ovaj dečak mislio je da je to nešto najgore što je moglo da mu se dogodi. Bolest je otkrivena slučajno, tokom pregleda kod fizijatra, a lečenje je teklo jako teško.

- Bolest je uzimala maha, imao sam smetnje pri disanju, radili su mi punkciju šest puta. Tri puta umalo se nisam ugušio. U mnogim ustanovama nisu mogli da me leče jer sam bio premlad, sve dok nisam došao na Institut za endokrinol­ogiju, gde sam operisan 2014. Mislio sam da je lečenju kraj, ali muke su tek usledile - priseća se ovaj mladić.

Odstranjen­e su mu leva i desna strana štitaste žlezde, dok je središnji deo bilo neophodno uništiti radioaktiv­nim jodom.

- To je agresivna terapija koja uništava i zdrave i bolesne ćelije, a imunitet oslabi u roku od nekoliko sati. Izgubio sam čulo mirisa, kosu i prijatelje. Tada su poplavljen­a mnoga mesta u Srbiji, između ostalih i Ćuprija u kojoj sam primao terapiju. Nisam mogao da dođem do lekara. Radioaktiv­ni jod sam mogao da dobijem još u samo dve bolnice, ali su i one stradale u poplavama, pa sam morao da čekam.

Nakon druge terapije, rak je uništen. Kada bolujete od nečega i poremećen vam je način života, neopisiv je osećaj kad shvatite da možete da živite stari život - kaže zadovoljno Zlatanović. Sa karcinomom lečenje je izbrisalo i površne ljude iz Dušanovog života.

- Nisam mogao da verujem da oni za koje sam očekivao da će biti uz mene nisu bili tu samo zato što sam izgledao drugačije. Ljudima koji se bore protiv opakih bolesti potrebna je podrška. To su isti oni ljudi koji su bili ranije, samo sa manje kose, drugačijeg izgleda. Nije bitno kakav je čovek spolja, već iznutra. Tokom lečenja upoznao sam mnoge fantastičn­e ljude, neki su mi postali prijatelji, nekih nažalost više nema, ali savetujem svima da budu pozitivni do kraja - savetuje ovaj mladić koji pohađa Srednju turističku školu i učestvuje u brojnim humanitarn­im organizaci­jama za pomoć deci oboleloj od raka.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia