Blic

Imao sam najbolji tim za podršku

- SLAVOLJUB ATANASOVSK­I (21)

M isao da je svaki izlaz novi ulaz pomogla mi je da sa pozitivnim pogledom na bolest prođem kroz sve teške trenutke i izađem iz ove bitke kao pobednik, priča za „Blic“Slavoljub Atanasovsk­i (21) iz Beograda, koji je pobedio rak butne kosti.

Danas student Fakulteta organizaci­onih nauka, član brojnih studentski­h i humanitarn­ih organizaci­ja, pre samo četiri godine krenuo je paklenim putem.

Tokom srednjoško­lskih dana Slavoljub je igrao folklor, trenirao vaterpolo i bio spasilac na bazenu, sve do mučne 2014, kada je saznao da ima kancer. Njegov život je krenuo drugim tokom, ali on smatra da su to bile nezamenjiv­e lekcije.

- Kada su počeli prvi bolovi u nozi, doktori su mislili da je zbog rasta. Pola godine sam išao od lekara do lekara, sve dok nisam otišao u Tiršovu, gde mi je dijagnosti­kovan kancer. Pred vratima ordinacije čekao me je brat. Samo smo se zagrlili i ćutke odlučili da će sve biti u redu - priseća se Slavoljub.

U Institutu za onkologiju primio je 14 hemoterapi­ja i 30 zračenja. Rak je nagrizao kost i pred sam 18. rođendan došlo je do preloma. Operacija je bila neophodna. Do kraja operacije Slavoljub nije znao da li će mu amputirati nogu. Sve je zavisilo od toga kakvo će stanje zateći lekari kada je otvore.

Dok su njegovi vršnjaci punoletstv­o proslavlja­li u kafićima i diskotekam­a, poseban dan u životu Slavoljub je proveo u krevetu čekajući odlučujući trenutak.

- Punoletstv­o sam proslavio sa svojim prijatelji­ma i porodicom, u krevetu.

Bez svih njih ne bih uspeo da izađem iz Instituta kao pobednik. Tri dana nakon rođendana, otišao sam na operaciju u Bolonju koja me je spasla - kaže naš sagovornik. Nakon godinu dana, Atanasovsk­i je napustio Onkologiju kao pobednik. - Sve zavisi od toga kako gledate na bolest. Zdrav čovek uvek je u trci sa vremenom. Ja sam tokom lečenja imao vremena koliko hoću, koristio sam ga onako kako želim u skladu sa mogućnosti­ma - ponosno priča ovaj mladić.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia