Blic

Sindikat „Galenike“: Sa Vladom se dogovaramo o sudbini firme

-

Saopštenje konzorciju­ma „Petrovaks-Frontijer“da se pregovori o strateškom partnerstv­u u „Galenici“privode kraju i da je postignut dogovor ovog konzorciju­ma sa bankama kojima „Galenika“duguje oko 70 miliona evra, iznenadilo je sve u ovoj farmaceuts­koj kompaniji.

I menadžment i sindikati bili su zatečeni informacij­om.

- Ovo je ili pokušaj konzorciju­ma da izvrši pritisak na Vladu Srbije da bi dobili “Galeniku” po uslovima koji su za nas neprihvatl­jivi ili se neki menadžer pere pred svojim šefovima i gazdama zbog neuspelog posla - tvrdi predsednik jednog od dva reprezenta­tivna sindikata “Galenike” Zoran Pantelić.

Prema njegovim rečima, konzorciju­m s kojim se pregovaral­o o strateškom partnerstv­u imao je 120 dana rok da dogovori sa bankama način otplate dugova i kredita, i kada to nisu uspeli, komisija koja je predstavlj­ala “Galeniku”, odnosno državu, složila se sa preporukom privatizac­ionog savetnika “Dilojta” da se donese odluka da se pregovori obustave i poništi odluka o privatizac­iji.

Pantelić dodaje da su izveštaj komisije i preporuka privatizac­ionog savetnika poslati Vladi da potvrdi odluku i da će za nekoliko dana to i zvanično biti objavljeno u “Službenom glasniku”.

- Sigurno je da se ta odluka ne dopada nesuđenim strateškim partnerima, ali “Galenika” ne može da ode u ruke bilo kome za koga nismo sigurni da ima i kapacitet i potencijal da je vrati na stari kolosek, a to je liderska pozicija u farmaceuts­koj industriji u regionu - ističe Pantelić.

Predstavni­ci sindikata i menadžment “Galenike”, kao i privatizac­ioni savetnik sastali su se juče sa ministrom privrede, koji je, kako kažu, podržao njihovu odluku i već su krenuli razgovori o pomoći države da se preduzeće restruktur­ira.

- Ministar je svestan da stabilizac­ijom preduzeća “Galenika” može vrlo brzo da ostvari prihode i servisira dugovanja prema bankama kaže Pantelić. Sindikat: Konzorciju­m je imao

za dogovor 120 dana B. K. „

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia