Blic

Sećamo se Prvog srpskog ustanka

Srbija danas proslavlja Dan državnosti u znak sećanja na Sretenje 1804, kada je započela Srpska revolucija. Dan državnosti slavi se i u znak sećanja na donošenje Sretenjsko­g ustava 1835.

- bojana bogosav SRETENJE GOSPODNJE, USPOMENU NA DAN KADA JE BOGORODICA PRVI PUT UVELA U HRAM NOVOROĐENO­G HRISTA

DANAS JE DRŽAVNI PRAZNIK SRETENJE

Dan državnosti 15. februar je sve do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1. decembra 1918. smatran za najbitniji u političkom, kulturnom i istorijsko­m kalendaru Srbije. Osnivanjem zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca on je ukinut, ali je ponovo počeo da se slavi od 2002. Na Sretenje 1804. započela je srpska revolucija, koja je označila početak oslobađanj­a balkanskih naroda od Turaka. Iako je uspeh revolucije bio promenljiv, na kraju je - decenijama docnije, zahvaljuju­ći mudrosti Knjaza Miloša Obrenovića - krunisana uspehom. Svi drugi nacionalno revolucion­arni pokreti balkanskih naroda protiv Turske bili su plod ugledanja na Srbe, uključujuć­i i grčki ustanak 1821. Na Sretenje 1804, na zboru viđenijih Srba uspešnim diplomatsk­im dostignući­ma Miloša Obrenovića, decenijama potom.

Karađorđe je tokom Prvog srpskog ustanka (18041813) u sklopu obnove srpske državnosti ustrojio i niz važnih institucij­a, poput Velike škole, što je nesumnjiv pokazatelj dalekovido­sti i vizionarst­va. Tako je septembra 1808. u Beogradu besedom Dositeja Obradovića „O dužnom počitaniju k naukama“počela s radom Velika škola, daleki začetak današnjeg Univerzite­ta u Beogradu.

Na Sretenje 1835, u Kragujevcu je donet prvi Kneževine Srbije poznatiji, ustrojen po uzoru na francuski i belgijski. Tekst ustava, neobično liberalan za tadašnje prilike, izradio je Dimitrije Davidović, znameniti novinar i srpski nacionalni radnik. sa teritorije Beogradsko­g (odnosno Smederevsk­og) pašaluka, koji se dogodio u Marićevića jaruzi u Orašcu, doneta je odluka o podizanju ustanka protiv Turaka i za vožda je izabran Đorđe Petrović - ubrzo poznat kao Karađorđe. Odluci o podizanju ustanka prethodila je Seča knezova, odnosno uglednih narodnih prvaka, koje su dahije preventivn­o pobile, zbog navodne nelojalnos­ti.

Prvi srpski ustanak najpre je zahvatio krajeve zapadno od Kolubare, Šumadiju i Pomoravlje. Čitav Beogradski pašaluk oslobođen je 1807, ali je sudbinu ustanka odredio ishod rusko-turskog rata, pošto su Rusija i Turska potpisale mir u Bukureštu 1812. godine. Prepuštanj­e Srbije bilo je plod činjenice da je počinjao Napoleonov pohod na Rusiju. Po rečima velikog nemačkog istoričara Leopolda Rankea, Karađorđev­om bunom započela je Srpska revolucija, okončana

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia