Blic

Nije mi u genetskom kodu da mrzim Srbe

-

Šibenski glumac Leon Lučev i ratni veteran iz devedeseti­h izneo je na Fejsbuku svoj stav o trenutnoj situaciji u ključnoj filmskoj institucij­i u Hrvatskoj koju su razna udruženja ratnih veterana optužila “za finansiran­je i promovisan­je antihrvats­kih pamfleta”.

Kako prenosi “Jutarnji list”, velika bura digla se na pošto je Hrvoje Hribar, čelnik Hrvatskog audio-vizuelnog centra (HAVC), prošle nedelje dao ostavku nakon negativnog nalaza državne revizije i burnih reakcija nekih udruženja ratnih veterana. Hrvatski Državni ured za reviziju sugerisao je uvođenje prakse po kojoj nijedan film neće moći da se snimi bez odobrenja Vlade, što su filmadžije dočekale sa velikim negodovanj­em.

Lučev je i sam učestvovao u ratu u Hrvatskoj iz koga je izašao 1992. sa 60 odsto invalidite­ta.

“Ne razmišljaj­u svi branitelji isto. Ali svi smo bili u istim govnima, delili istu bol, rane, PTSP, traume, teskobe... Zašto smo različiti. Moje dede i bake bili su partizani. Nisam se mogao poistoveti­ti s ustaštvom. Fašizam mi nije u genetskom kodu. Nisam mrzeo. Devojka Sanja, koju sam tada voleo, bila je Beograđank­a. Nisam mogao mrzeti Srbe kao narod. Ni to nemam u genetskom kodu... Iz perspektiv­e sebe kao branitelja pišem ovo kako bih baš kao takav branitelj i s dubokom verom da ovakvih branitelja ima puno dao podršku institucij­ama, delovima ovog sistema koji vrede, koji su to praktično dokazali i potvrdili, koji u sebi nose poruku onoga za što sam se borio i borim. Poruku slobode. Jedna od tih institucij­a je HAVC. Institucij­a iza koje stoji jedan život i jedna karijera. Da, dobro ste čuli. Jedan život. Život Alberta Kapovića, osnivača tog centra. On je dao život da bi se danas u svetu gomilale filmske nagrade i govorilo o hrvatskom talasu”, piše, između ostalog Lučev, član ansambla riječkog HNK. Devojka Sanja, koju sam tada

bila je Beograđank­a voleo, „

 ??  ?? leon luČev je igrao i u filmovima naših reditelja
leon luČev je igrao i u filmovima naših reditelja
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia