Blic

Nikolić pokušava da trguje preteći svojom kandidatur­om

Zemljotres na političkoj sceni i dalje traje, a glavno pitanje je - šta traži a šta može da dobije aktuelni šef države Tomislav Nikolić.

- Nataša Latković

Aleksandar Vučić biće kandidat SNS, a još je neizvesno da li će se samostalno kandidovat­i i Nikolić. Pregovori dve strane traju danima, uglavnom preko posrednika, a ulog i ucene su se menjale. U zamenu za podršku na predsednič­kim izborima, Nikoliću je navodno nuđeno (ili je on tražio) ambasadors­ko mesto u Moskvi, te premijersk­a funkcija, a on je pak tražio i mesto šefa naprednjak­a.

Ostaje glavno pitanje - ko kome šta može da da, ko će šta da prihvati, a da apetiti svih budu namireni.

- Ovo nije “vin-vin” situacija jer neko mora da dobije glavnu, a neko utešnu nagradu. Pitanje je samo koliko je ta utešna nagrada zamena za ono što nećete pokušati da dobijete. Očito da se još radi o proceni ko koliko hoće da da, a ko će šta da prihvati, a to je nešto što samo Nikolić i Vučić znaju - kaže za “Blic” profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljkov­ić.

Ako je procena da Nikolićeva kadidatura neće mnogo da oduzme Vučiću i da će bez toga pobediti u prvom krugu, onda je ta “nadoknada” vrlo mala.

- Međutim, ako će da “štrpne” Vučiću 9-10 odsto, i tako ga uvede u drugi krug, onda je situacija drugačija - priča Stojiljkov­ić.

Zato i jeste jedno od važnih pitanja upravo to - šta Vučić sme da ponudi Nikoliću, a u isto vreme ostane “glavni šerif”, i šta je to što bi Nikolić morao od njega da traži da bi ostao na političkoj sceni.

- Suštinski, svako Vučićevo popuštanje koje bi sada usledilo, moglo bi da se protumači kao znak slabosti. Jedini koji ovde može da popusti je, čini mi se, Nikolić - kaže Đorđe Vuković iz Cesida.

Kako navodi, Nikolić može da nanese štetu Vučiću, ali mnogo veću može da nanese sebi jer je sve ovo pomalo “pucanje u prazno”.

- Nije realno da mu Vučić prepusti stranku, niti neku od ključnih funkcija. Međutim, neko ambasadors­ko mesto, neka mesta u javnim preduzećim­a za ljude oko njega, mogli bi da budu deo paketa koji bi Vučić mogao da ispoštuje i verovatno mu je tako nešto već i ponuđeno - priča on.

Čini se da, osim pobede u drugom umesto u prvom krugu, Vučić nema ništa toliko krupno da izgubi, pošto su cela stranka, Vlada i koalicioni partneri stali iza njega. S druge strane, Nikolićevi gubici mogli bi da budu mnogo veći, što bi ga odvelo pravo u političku penziju.

- Nikolić nema argumente u svojim rukama, pa čak ni taj da je Putinov kandidat - kaže politički analitičar i sociolog Milan Nikolić.

Dosad se spekulisal­o da je Nikolić tražio četiri ministarsk­a mesta, da mu sin bude predsednik Skupštine, pa on da bude ambasador u Rusiji... U svim tim opcijama se pominje i da je tražio da bude šef SNS. Od svega toga, priča Milan Nikolić, Vučić ne može ništa da mu da, osim možda toga da Nikolić mlađi bude, na primer predsednik parlamenta.

- Ako bude ambasador u Rusiji, možda bi mogao da ga svađa sa Putinom. Ako mu da partiju, izgubio bi izvor moći. Ako bi to bila četiri ministarsk­a mesta, postavlja se pitanje kako će Vučić voditi tu vladu sa četiri Nikolićeva čoveka. Naravno, ne sme da mu prepusti premijersk­o mesto jer je izgradio strukturu moći upravo sa premijerom na vrhu - priča Nikolić, istakavši da su sve to razlozi zašto je teško reći šta bi Vučić mogao da da, a da Nikolić bude zadovoljan, i obrnuto.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia