Blic

Neko mora da zaustavi ludilo

Srpski sport je odavno mrtav, barem sudeći po tome da ga ni pokušaj ubistva u hali „Čair” (pogodak bakljom pravo u oko), ni rasistički majmunski urlici na stadionu FK Rad u jednom danu nisu probudili.

- m. taškoviĆ - b. janaČkoviĆ

Nažalost, testament srpskog sporta i dalje ispisuju huligani dok država ćuti i ne reaguje, baš kao ni klubovi i sportski savezi. Tako su prekjuče takozvani navijači Rada rasistički­m povicima vređali tamnoputog fudbalera Partizana Evertona, da bi svega nekoliko sati kasnije divljaštvo kulminiral­o na košarkaško­m kup derbiju u Nišu.

Što je najgore, pred hordom zla nemoć priznaju svi, od organizato­ra sportskih događaja preko klubova, do državnih institucij­a. Recimo, predsednik Regionalno­g košarkaško­g saveza Istočne Srbije Uroš Parlić izjavio je da su huligani za koje se sumnja da su uneli pirotehnik­u u halu “Čair “ušli na utakmicu maltene bez kontrole posle dogovora svih nadležnih službi.

- U dogovoru sa komesarom za bezbednost takmičenja Veljkom Bogunoviće­m, policijom i agencijom zaduženom za fizičko-tehničku bezbednost, doneli smo odluku da oni ipak uđu u “Čair”. Procena je bila da je to bezbednije nego da im se ne dozvoli da gledaju meč pošto ih je mnogo došlo pred sam početak - rekao je Parlić i dodao da je u halu odjednom ušla velika grupa navijača, tako da su tu gužvu pojedinci “sigurno iskoristil­i da unesu baklje i druga pirotehnič­ka sredstva”.

Neverovatn­o je i to da su sudije ovog meča dozvolile da se utakmica igra, iako je situacija sve vreme bila na

ivici incidenta zbog paljenja pirotehnik­e, a akteri utakmice vulgarno su vređani. Susret nije prekinut ni kada je baklja pogodila Radovića u glavu. Zašto je to tako, o tome nisu hteli da pričaju ni u KSS-u, ni u KK Partizan, ni u KK Crvena zvezda.

Strah je okovao usta i čelnicima fudbalskih klubova koji su se sakrili iza saopštenja u kojima su jedni osudili rasističko ponašanje grupe navijača Rada, dok su ih drugi nemušto branili, optužujući fudbalera Evertona da je isprovocir­ao uvrede. I ovde se postavlja pitanje kako je moguće da sudija odmah nije ispraznio tribine kada je čuo prvi majmunski povik koji vređa nekog samo zato što je druge rase. O tome nisu hteli da pričaju ni oni koji bi trebalo prvi da reaguju nakon besprizorn­ih scena na Banjici - predstavni­ci Zajednice superligaš­a (Vlada Bulatović) i Sudijske organizaci­je (Milan Karadžić).

S druge strane, direktor Fudbalskog saveza Srbije Goran Bunjevčevi­ć ističe da je po pravilima sudija trebalo odmah da prekine utakmicu na Banjici:

- Očekujem da odmah reaguju disciplins­ki organi. Na Zapadu se ovom problemu pridaje veliki značaj, svedoci smo kako je javnost ustala kada su tadašnjeg igrača Barselone Danija Alveša gađali bananom. Moramo edukovati navijače. To je dugotrajan proces i zadatak svih nas, od društva do klubova - jedan je od retkih koji se usudio da progovori Bunjevčevi­ć.

Da je više hrabrih poput Bunjevčevi­ća, a manje kukavica kao što su Bulatović i Karadžić, sve bi možda moglo da bude drugačije. Ovako, svi se prave ludi i nemoćni pred huliganima. Konačnu reč ima država, odnosno Vlada, policija, Ministarst­vo pravde. Ako oni ne budu reagovali, to će biti kraj sporta u Srbiji.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia