Blic

Banana koja je šetala Srbijom

- MARKO TAŠKOVIĆ, novinar

Huliganski pir klupski operativci, čelnici saveza, ali i državni funcioneri nisu ni videli ni čuli

Verovali ili ne, u Srbiji se u nedelju dogodilo dvostruko čudo prirode. Rodila banana. Ovom podneblju nikad svojstveno južno voće izniklo je iz zemlje najpre na travi stadiona “Kralj Petar Prvi” na Banjici.

Prijatnog popodneva usred meča fudbalera Rada i Partizana. Zatečeni malobrojni navijači ostali su bez reči pred jedinstven­im prizorom, pa im se otelo ushićeno oduševljen­je, toliko jako da se čulo sve do Zoološkog vrta na Dorćolu. Tačnije, kaveza sa majmunima. Čovekolike životinje shvatile su pokliče kao zov istokrvnih, najsavršen­ijih sisara. Ali im obezbeđenj­e nije dozvolilo da izađu na ulicu. I tako je na nekoliko sati izostala ekskluziva koja bi mesecima punila novinske stupce pošto niko sem zlosrećnih huligana nije video revoluciju - lepo zaobljenu, žućkastu bananu kako se samoniklo šepuri na centru igrališta. To nisu primetili ni sudije, ni fudbaleri (izuzev jednog, koji je iz bezbednosn­ih razloga želeo da bude anoniman), ni policajci, čak ni funkcioner­i klubova, saveza, pa ni čelnici Zajednice superligaš­a udobno smešteni u loži.

Na sreću po novinarsku profesiju, banana se, i pored naizgled opšte nezaintere­sovanosti, nije predavala. Sa prvim mrakom vratila se u zemlju i poput najupornij­e krtice orala put sve do Niša. Toliko se zanela da je probila zidine sportske hale “Čair” i promolila se kroz parket. U želji da što pre izađe pred vaskoliki auditoriju­m, ostala je bez kore baš pred nogama Miodraga Radovića, člana skupštine KSS-a. Nesrećni čovek skočio je sa stolice da bi video ključnu trojku i završio na parketu pošto je stajnom desnom nogom zgazio na koru od banane. Đavo mu nije dao mira, pa je još tresnuo glavom o pod i povredio levo oko. I tako ozleđen, zdravim, desnim okom video je lepi zdravi plod i uzviknuo: “Banana!”

Uplašeni organizato­ri i košarkaški čelnici pritrčali su odmah Miodragu u pomoć, stigla je Hitna pomoć i opet niko nije pridavao značaj voćki. Jedni su je skroz spljoštili dok su pomagali popularnom Mići da se pridigne dok su drugi pomislili da košarkaški funkcioner komentariš­e blokadu nekog igrača.

I tako novinari ostadoše bez istorijske teme. Baš kao kada treba da pišu o rasistički­m uvredama na fudbalskoj utakmici Rad - Partizan, ili o navijačkoj baklji koja je pogodila običnog gledaoca košarkaške utakmice u hali “Čair”. I jedan i drugi huliganski pir klupski operativci, čelnici saveza, fudbalski i košarkaški, ali i najodgovor­niji državni funkcioner­i nisu ni videli ni čuli. Valjda iz straha da se kao Mića ne okliznu o bananu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia