Blic

Osvojio evropsko srebro, a predviđali mu kraj karijere

- S. Aničić

Jovan Simić (19), reprezenta­tivac Srbije u karateu, osvojio je srebrnu medalju na Prvenstvu Evrope u Sofiji, iako su mu lekari 2014. prognozira­li da neće više moći da se bavi sportom.

Simić je takmičar novosadsko­g kluba „Viner“, a u konkurenci­ji 33 takmičara, mlađih seniora do 21 godine, u katama je došao do finala, ali je izgubio 3:2 od Španca Serhija Galona Lopeza.

- Na putu do finala zabeležio sam četiri pobede, ali u borbi za zlato bio sam za nijansu slabiji od Španca. Očekivao sam zlato i krivo mi je što nisam uspeo, ali sam zadovoljan rezultatom - kaže Jovan, kome je ovo srebro četvrto odličje sa evropskih smotri. Sa balkanskih takmičenja Jovan ima četiri zlatne i dve bronzane medalje. Nakon njegove povrede na prvenstvu 2014. doktori su primetili da su mu kukovi pet centimetar­a niži nego što treba i rečeno mu je da više neće moći da se bavi karateom. Te godine su mu laserski uklonili naslage sa kukova i vadili isečak, jer su sumnjali da boluje od raka. - Takvi slučajevi su retki, to se dešava jednom od milion ljudi i desilo se baš meni. Tada mi je rečeno da više ne mogu da se bavim karateom, jer posledice mogu biti katastrofa­lne. Svaki put kada dignem nogu više od 90 stepeni dolazi do trenja čašice i stvara se zadebljanj­e. Ta spoznaja je za mene bila tragedija, ali sam odlučio da, bez obzira na sve, nastavim da se bavim onim što volim, iako su se doktori protivili - priča Simić. Kad se posle godinu dana vratio na analizu, doktori su utvrdili da su se zadebljanj­a povukla. Simić je završio Gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“, a kako mu je psihologij­a pomogla da se izbori s teškim trenucima, školovanje želi da nastavi na Filozofsko­m fakultetu, na odseku za psihologij­u.

Lekari su Jovanu posle povrede 2014. utvrdili da mu kukovi nisu u redu, čak su sumnjali da ima i rak, ali je on nastavio da se bavi sportom

 ??  ??
 ??  ?? izborio se sa teškim trenucima: jovan simiĆ
izborio se sa teškim trenucima: jovan simiĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia