Blic

Utakmice su morale da se prekinu!

- milan zariĆ

Radovi huligani su vređali Partizanov­og fudbalera Evertona, a član Skupštine KSS Miodrag Radović je na finalu Kupa Radivoja Koraća pogođen bakljom u oko! Svima je jasno da nije bilo uslova za odigravanj­e tih mečeva, svima osim nadležnima!

„Srbija je sportska zemlja, koja je otvorena za sve ljude iz inostranst­va”. Kako isprazno zvuči ova rečenica posle skandala na fudbalskom meču Rad - Partizan, kao i na košarkaško­m večitom derbiju. Treba posle ovih događaja objasniti strancima da su dobrodošli i da mi Srbi zapravo nismo rasisti, ali i da su svi na tribinama bezbedni. Posebno je drugu stavku teško dokazati, pošto nas huligani svakodnevn­o ubeđuju u suprotno.

Finale Kupa Radivoja Koraća nije obeležila dobra košarka niti sportski pozdravi ljutih rivala, već sramno ponašanje „navijača”, koji su bakljom pogodili u oko nesrećnog Radovića! Kako je moguće da meč između Crvene zvezde i Partizana u istom trenutku nije prekinut, pošto su se tada borili za život funkcioner­a KSS? Jeste početak poslednje četvrtine kasnio dok se članu Skupštine KSS ukazala pomoć i dok je prevezen u bolnicu, ali... Čega su se to uplašile sudije Ilija Belošević, Milivoje Jovčić i Milija Vojinović? Zašto nije reagovao delegat meča Dragan Minić? Da li je trebalo neko da nastrada da bi meč bio prekinut? E, to je pravo pitanje za komesara KSS Veljka Bogunovića. Umesto da prekine meč i isprazni halu “Čair”, on je dozvolio da se finalni meč između večitih rivala nastavi i na taj način je ugrozio živote mnogih ljudi. Nije bilo garancija da će se navijačko ludilo na tribinama zaustaviti! Deca i žene su mogle da

SUDIJE I DELEGATI MORALI SU DA PREKINU MEČEVE ILI ISPRAZNE TRIBINE

nastradaju prilikom obračuna huligana!

Organizaci­ja finalnog meča Kupa Radivoja Koraća od samog početka je bila ispod svakog nivoa. Kako je moguće da je grupa navijača pred sam početak meča unela arsenal pirotehnik­e bez ikakve kontrole? To nije bilo u dogovoru sa nadležnim institucij­ama.

Slična situacija je viđena i pre tri godine u Kragujevcu, kada su izbili sukobi na finalu Kupa u Kragujevcu, ali je tada reakcija bila mnogo bolja i energičnij­a. Tadašnji predsednik KSS Dragan Đilas je prekinuo meč, koji je sutradan nastavljen pred praznim tribinama. Zbog čega u nedelju nije postupljen­o na isti način?

A na Banjici, na udaru huligana Rada našao se Brazilac Everton. Vezista crno-belih je tokom celog meča trpeo rasističke napade, morao je da sluša majmunske krike... U svim zemljama bi se taj meč u istom trenutku prekinuo i domaćin bi bio drastično sankcionis­an. Svuda, osim u Srbiji! Evertonove suze su jasan pokazatelj šta je sve morao da preživljav­a.

Međutim, sudiji Srđanu Jovanoviću nije palo na pamet ni da upozori domaćina, kamoli da prekine duel, dok je delegat Velibor Novović morao da mu sugeriše da to uradi. Još gore je što ni tri dana nakon tog meča nema reakcije predsednik­a takmičarsk­e komisije Miodraga Jankovića, vođstva Superlige, ljudi koji vode takmičenja. Tako je poslata poražavaju­ća slika u svet, kao da nam nije dovoljno što nam je fudbal na najnižim granama.

Nakon svega viđenog, jasno je da je sport ponovo poražen od huligana. Dokle će nam brideti obrazi i kada će biti prave

reakcije?

 ??  ?? majmunskim kricima po brazilcu: everton
majmunskim kricima po brazilcu: everton
 ??  ?? bakljom po licu košarkaško­g funkcioner­a: miodrag radoviĆ
bakljom po licu košarkaško­g funkcioner­a: miodrag radoviĆ
 ??  ?? dejan tomaševiĆ
dejan tomaševiĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia